U kući Radave Jevtović (98) iz Družetića, sela na padinama Maljena, tačno 96 godina nije se rodilo muško dete, a porađale su se tri generacije sa ukupno devetoro novorođene dece.

I bez muškog potomstva kuća opstaje, imanje se obrađuje, a njeni vlasnici, zahvaljujući zetovima, imaju tri prezimena, jer su naslednice muževe dovodile na svoje ognjište. Radava je imala dve kćerke, a druga, Mladenka, ovde živi sa mužem Prokom Neškovićem koji, opet, imaju dve kćerke i mlađa Ljiljana, sada se preziva Cicović, rodila je dve devojčice. Baka Radava je najstariji stanovnik u rudničko- -takovskom kraju. Rođena u Mršeljima kod Požege, živi je hroničar ovoga kraja i ponosna je što njene naslednice rađaju žensku decu, jer „bez žene nema potomstva“. Njena unuka Ljiljana Cicović objašnjava da i stric i tetka, kao i njena kćerka, imaju žensku decu. Poslednje muško dete u ovoj kući bio je Radavin muž Radovin, rođen 1914. godine, koji je imao dve sestre, a kada mu je otac poginuo u ratu, bio je star samo 30 dana, pa je o njemu majka brinula.

Radava je obasuta punom pažnjom svojih „naslednica“. Godine su učinile da ne čuje dobro i ne vidi najbolje. – Ali kako dan odmiče meni je sve bolje, a ujutru ništa ne čujem – objasnila je. Sa svojim sagovornicima najradije priča o fudbalu i Crvenoj zvezdi, za koju navija punih 40 godina i sada je zabrinuta što nisu kao ranije. – Sekiram se kad Zvezda gubi, a eto opet je, onomad, od Partizana sagubila sa jedan nula i zbog toga sagubiše i prvo mesto, valjda će se popraviti – očekuje krepka starica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari