Uprkos nezapamćenoj stopi hiperinflacije u Zimbabveu, vlada je ove nedelje pustila u opticaj novu banknotu od 100 milijardi zimbabveanskih dolara, koja prema rečima stručnjaka, gotovo da i nema vrednost sredstva za trgovinu roba i usluga. Ova novčanica nije dovoljna da se kupi karta za gradski prevoz ili vekna hleba, ukoliko se on uopšte može naći na osiromašenim rafovima prodavnica.

Uprkos nezapamćenoj stopi hiperinflacije u Zimbabveu, vlada je ove nedelje pustila u opticaj novu banknotu od 100 milijardi zimbabveanskih dolara, koja prema rečima stručnjaka, gotovo da i nema vrednost sredstva za trgovinu roba i usluga. Ova novčanica nije dovoljna da se kupi karta za gradski prevoz ili vekna hleba, ukoliko se on uopšte može naći na osiromašenim rafovima prodavnica. Banknote u milionima dolara mogu koristiti samo kao toalet papir ili sredstvo da se potpali vatra.
Britanski Independent otkriva da je jedna mala softverska kompanija sa sedištem u Beču prihvatila da štampa novac režimu predsednika Zimbabvea Robertu Muhabeu. Jura JSP, austro-mađarska firma sa samo 50 zaposlenih pregovarala je s vladom u Harareu o mogućnostima da se Mugabe izbori s hiperinflacionom krizom. Zvaničnici kompanije potvrdili su juče da su nabavili licence i softvere projektovane za dizajniranje i štampanje zimbabveanskog dolara, ali da će preispitati svoju poziciju ukoliko to bude tražila EU, koja je pre nekoliko dana uvela novi paket sankcija protiv Zimbabvea. Softverska kompanija omogućiće Mugabeu da štampa novac koji će se koristiti za isplatu nadnica vojsci, policiji i bezbednosnim agentima kako bi se partija Zanu PF održala na vlasti.
Štampanje novčanica obavljalo se u državnim štamparijama Fideliti printer i Refiner, koje su bile prinuđene da rade i 24 sata dnevno kako bi se izborili s krizom. Štamparije su saopštile da automatske mašine nisu projektovane za štampanje novčanica sa bezbroj nula. Politički i ekonomski sunovrat od izbora 29 marta, diže cene gotovo svakodnevno. Zimbabveanci kažu da je samo pitanje vremena kada će u opticaju biti puštena novčanica koja će imati 18 nula.
Zvaničnici navode da je stopa inflacije 2.2 miliona odsto, ali nezavisne finansijske kuće kažu da je blizu 12.5 miliona odsto. Stotinu milijardi zimbabveanskih dolara vredi pet američkih dolara, dok je na crnom tržištu ta vrednost jedan dolar. Šoljica kafe u hotelu s pet zvezdica u Harareu košta ove nedelje 130 milijardi zimbabveanskih dolara ili 5.30 američkih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari