Tradicionalna 45.smotra izvornog narodnog stvaralaštva Srbije „Homoljski motivi’’ nastavlja da živi. U Kučevu su proteklog vikenda prastare igre zaigrali unuci i praunuci osnivača i prvih učesnika smotre.

Pitali smo ih, a oni su nam rekli da žive za ovaj dan, da i oni svoje unuke i praunuke vide kako pod šubarom što legendu čuva,opancima prepliću kroz vekove što će tek doći. Ono što živi u ovim ljudima je očuvanje svojih običaja, kulture i življenja od zaborava. Izvođači iz raznih krajeva Srbije su to verodostojno prezentirali i sve.

Očuvanju kulturne baštine Homolja, Pomoravlja, Šumadije, Istočne Srbije, Vojvodine i drugih krajeva Srbije, ove godine svoj doprinos dalo je više od 500 izvođača. Odeveni u narodne nošnje područja na kom žive,svirkom,igrom i pesmom ponovo su oživeli nasleđe svojih pradedova. Na dan manifestacije najpre je, rano ujutro, počeo narodni vašar, zatim prodajna izložba sira i meda, a nekoliko entuzijasta i profesionalnih ispirača je započelo na Peku potragu za zlatom. Na platou ispred hotela ,,Rudnik’’ održano je takmičenje u spravljanju starih narodnih jela ,,Zlatne ruke’’. Učesnici ovogodišnjih ,,Homoljskih motiva’’ iz 11 opština i krajeva Srbije u veličanstvenom defileu glavnom ulicom predvođeni vrhovnim pastirom Tihomirom Arsićem, prvakom dramskog pozorišta iz Beograda, prenosili su uz svirku, pesmu i igru,običaje svojih predaka. Hiljade građana i gostiju mogli su da vide,po originalnosti,šarenilu i neobičnoj odeći učesnike defilea,neobičan karneval.

Učesnike i mnogobrojne goste pozdravio je prvi čovek opštine Kučevo Zoran Milekić koji je rekao da se ovde susrećemo sa najstarijom manifestacijom izvornog narodnog stvaralaštva u Srbiji.

-U ovom trenutku ne mogu da izrazim zadovoljstvo i zahvalnost svima Vama koji ste ovde prisustni i pratite naš rad,počev od predstavnika Vlade,učesnika i sugrađanina. Smotra izvornog narodnog stvarlaštva ,,Homoljski motivi’’je najstarija ove vrste u Crbiji. Nastala je početkom meseca maja 1968.godine kao želja da se bogatstvo narodnih običaja,pesmi i svirki,ali i različitosti narodnih nošnji prikaže i sačuva od zaborava. Od tada je prošlo skoro pola veka ali je ideja ostala ista.Prikupljanje,čuvanje i prikazivanju tradicionalne kulture kako srpskog naroda tako i svih nacionalnih i etničkih manjina. Homoljski motivi su jedina smotra u Srbiji koja je dobila dva ,,visoka’’ priznanja, Vukovu nagradu i ,,Turistički cvet’’.Mnogi su nam pomogli da ovo traje,ali moram u ime svojih sugrađanina da se posebno zahvalim JP ,,Srbijašume’’ i generalnom direktoru Igoru Braunoviću.Hvala Vam što postojimo,rekao je na otvranju Smotre izvornog narodnog stvarlaštva,predsednik opštine Kučevo,Zoran Milekić.

Otvarajući 45. Smotri Izvornog narodnog stavralaštva ,,Homoljske motive’’,generalni direktor JP ,,Srbijašume’’ Igor Braunović čestitao je domaćinima na organizovanju ove predivne manifestacije koju neguju i čuvaju gotovo pola veka. –Učinili ste nam veliku čast kao preduzeću što ste nas pozvali da budemo generalni sponzor,što je i velika čast,rekao je Braunović.

Na motivima u Kučevu imalo je šta i da se vidi. Od trogodišnjih mališana do sedih starina koji su pregazili osamdesetu. Lagani opanci,šubare i zubuni,prsluci samo što ne prsnu pod prsima izvođača,korak hitar,lak… Pa pesma,neka čudna,nekako žalna,umilna i puna nade. Ova manifestacija narodnog stvaralštva uvek iznova pokazuje da je ovaj narod odista pesma održala,uz neobične instrumente:gajde i bušin,dvojnice i frule raznih oblika,trube i doboše,list bršljana i tikvu.

Bilo je i narodnih običaja koji se samo na ,,Motivima’’ mogu doživeti i videti: od pesmi pastira i čobanica,do zdravica… Šesnaest devojaka defilovalo je pozornicom i mamilo uzdahe momaka u publici,nadajući se laskavoj tituli ,,Najlepše pastirice’’,ali i nagradi zlatare Majdanpek. Tročlani žiri se odlučio za sedamnaestogodišnju Sandru Simić iz Kučeva. Njene pratilje su Danijela Mladenović iz Voluje,opština Kučevo i Anita Golubović iz Kobilja,opština Malo Crniće.

Guča u Kučevu

Dobrošlicu na sedmi festival trube Miroslava Matušića u Kučevu poželelo je dvadesetak trubača- učesnika programa himnom sabora u Guči ,,Sa ovčara i Kablara’’.Pre pola veka jedan trubač Kučeva usklađivao je zvuk svoje trube sa harmonijom Kučevskih brda. Ovde na Peku,sanjao je i dosanjao jedan san i proteklo je isto toliko vremena kako se Srbijom čula truba Miroslava-Mileta Matušića. Iz te čudesne trube krenula je jedna čudesna magija Istočne Srbije koja mnoge i danas opčinjava.Mnogi su svirali trubu,Matušić je bio nešto drugo,nikome sličan,bio je stvarno najveći. Sami trubači su ga života prozvali ,,Car trube’’.

Po oceni žirija, pobednik sedmog Festivala trube ,,Miroslav Matušić’’ u Kučevu je Saša Krstić iz Surdulice ispred Janka Jovanovića iz Zemuna i Lazara Jovanovića iz Knjaževca. Njima su nagrade zlatnog,srebrnog i bronzanog „Homoljskog trubača’’ uručili predsednik opštine Zoran Milekić,dugodišnji direktor Sabora trubača u Guči Adam Tadić i predsednik Skupštine opštine Kučevo, Dragoslav Mratić. U revijalnom delu festivala očestvovali su orkesti Dejana Jevđića iz Požege,pobednika na ovogodišnjem 52 .Saboru trubača u Guči i Velizara Matušića iz Kučeva.

Sandra Simić-najlepša pastirica

Titulu najlepše pastirice sa ovogodišnje 45.Smotre izvornog narodnog stvaralaštva ,,Homoljski motivi’’koji su održani proteklog vikenda u Kučevu, među 16 najlepših devojaka iz 11 opština Srbije ponela je Sandra Simić iz Kučeva. Njene pratilje su Danijela Mladenović iz Voluje,opština Kučevo i Anita Golubović iz Kobilja,opština Malo Crniće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari