Kvalifikaciona trka američkih republikanaca za izbor Obaminog suparnika, 6. novembra, ostavila je za sobom tek prve dve etape i predstoji joj još 48 do pred kraj juna – dok se taj proces ne obavi u svih 50 država SAD. I pored toga, od preksinoć se ovde već uveliko govori i piše o Mitu Romniju kao „prilično izvesnom“ budućem kandidatu opozicije za povratak u Belu kuću, bez obzira na galamu koju od juče ujutru podižu njegovi glavni suparnici unisonim medijskim reagovanjima u stilu „još ništa nije gotovo“ i tome slično.


Posle ove druge runde tekućeg predizbornog maratona, međutim, njihov glas kao da se ne čuje baš najbolje. Ne bez razloga: posle prošlonedeljne pobede u foto-finišu protiv drugoplasiranog Rika Santoruma, Mit Romni je u utorak u Nju Hempširu apsolutno trijumfovao, sa 40 odsto osvojenih glasova od oko četvrt miliona registrovanih birača. A, sve to ne samo sa veoma velikom prednošću u odnosu na pratioce, nego i sa nekim veoma indikativnim rokadama u njihovom redosledu u odnosu na poredak od pre nedelju dana.

Daleko iza njega njega ostao je drugoplasirani 76-godišnji kongresmen iz Teksasa Ron Pol (24 odsto), dok se na treće mesto – u ovoj izrazito proliberalnoj državi sa istočne američke obale – probio doskorašnji Obamin ambasador u Kini, inače autsajder u ovoj trci Džon Hantsman (17 odsto). Daleko za njima slede nekadašnji kongresmen Njut Gingrič (10), zatim takođe bivši senator Rik Santorum (devet odsto) i na kraju, sa simboličnim jednim procentom, guverner Teksasa u ostavci Rik Peri.

Romni je, inače, bio ozbiljan kandidat za predstavnika republikanaca i 2008. godine, ali je odustao posle loših rezultata u prvih pet država i ostavio priliku Mekejnu za kasniji častan poraz u duelu sa Obamom.

Šestorka republikanskih pretendenata na eventualno sledeće stanarsko pravo u Beloj kući juče se već preselila u Južnu Karolinu, gde im 21. januara predstoji sledeća runda nadmetanja. U prvim medijskim reagovanjima na njihovu njuhempširsku etapu dominiraju hvalospevi Romniju, sa dominantnim zaključkom da bi ovo partijsko čistilište moglo praktično da se završi pre predviđenog petomesečnog špartanja s kraja na kraj SAD.

Što se, pak, tiče Romnija (posle samo dva predizborna ciklusa) kao izrazitog kandidata za izazivača Baraka Obame, u ovom trenutku može se jedino pouzdano tvrditi da se on blagovremeno i veoma dobro pripremio za tu svoju ulogu. Već preksinoć, naime – posle tek drugih preliminarnih izbora – Mit Romni je krenuo da se najvećma obraća naciji svojim porukama i parolama vezanim za novembarski izborni obračun sa Obamom. Odnosno, primetno izbegavajući da makar kurtoazno pomene nekog od svojih aktuelnih suparnika za nominaciju.

Obraćajući se preksinoć svojim egzaltiranim pristalicama, pre polaska u Južnu Karolinu, najveći deo tog istupa Romni je iskoristio za besomučne nasrtaje na lik, delo i dosadašnji učinak čoveka kojeg planira da posle 6. novembra istisne iz Bele kuće. „Sad sasvim jasno izlazi na videlo da je Barak Obama u ove tri godine ostao bez rezultata koje nam je najavljivao. A, sad i bez kredibiliteta, jer više ne može da se vadi niti da se izvinjava za sve ono što nije uradio. Zaluđivao nas je onim svojim pričama o transformaciji Amerike, a ja vam ovde obećavam nešto drugo. Obećavam da ću, kao predsednik, obnoviti onu nekadašnju veliku Ameriku, koja će, kao ekonomska i vojna sila, biti bez premca u svetu“, rekao je Mit Romni tom prilikom, u govoru koji je potom reprizirao tokom noći u ko zna još koliko navrata.

Jedna postizborna anketa TV mreže ABC nagovestila je juče da ove Romnijeve petarde nisu baš sasvim ostale bez odjeka. Čak 54 odsto anketiranih, naime, ocenilo je da je u ovoj republikanskoj konkurenciji on jedini koji na novembarskim izborima može da pobedi Obamu, dok su njegovi suparnici dobili u tom izjašnjavanju najviše dvadesetak odsto glasova .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari