Velika Britanija i Argentina ponovo su pokrenule spor iz osamdesetih godina prošlog veka nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron optužio Buenos Ajres da ima kolonijalni stav prema Foklandskim ostrvima. Usred sve jačih tenzija uoči tridesete godišnjice invazije Argentine na ova ostrva, Kameron je izjavio da će u utorak sazvati Nacionalni savet bezbednosti (NSC), a glavna tema na skupu će biti upravo Foklandska ostrva.


Britanija je „spremna da pojača svoje vojno prisustvo u južnom Atlantiku ukoliko Argentina nastavi sa provokacijama, mada dobri poznavaoci prilika ocenjuju da je za to mala verovatnoća“, piše Gardijan.

Do najnovijeg spora je došlo kada je britanski premijer izrekao kritike na račun Buenos Ajresa koji Foklandska ostrva zove Malvinska ostrva.

– Ključno je da mi podržavamo pravo stanovnika Foklandskih ostrva da se sami izjasne kome pripadaju. Ono što je Argentina nedavno saopštila… liči na kolonijalizam, budući da ostrvljani žele da ostrva ostanu britanska, a Argentinci od njih traže nešto drugo – izjavio je britanski premijer nakon što je članovima Parlamenta rekao da saziva sednicu NSC.

Ministar unutrašnjih poslova Argentine Florencio Randazo rekao je da su reči britanskog premijera „veoma uvredljive“, a šef argentinske diplomatije Hektor Timerman kazao je da je Britanija „sinonim za kolonijalizam“.

– U vreme kada se naziru samo tragovi kolonijalizma, Velika Britanija je odlučila da ponovo napiše istoriju – kazao je Timerman.

Šef britanske diplomatije Vilijem Hejg koji je otputovao u posetu Brazilu naišao je na hladnu reakciju domaćina kada je pokrenuo pitanje Foklandskih ostrva. Njegov brazilski kolega Antonio Patriota naglasio je da „Hejg zna da Brazil podržava suverenitet Argentine nad Malvinskim ostrvima, kao i rezoluciju UN kojom se poziva na raspravu o sporu sa Argentinom“.

Vlada u Buenos Ajresu nedavno je ubedila Paragvaj i Urugvaj da zatvore luke za brodove na kojima se vijori zastava Foklandskih ostrva. Argentina je kritikovala odluku da se na Foklande pošalje princ Vilijam, odnosno vojvoda od Kembridža, kao pilot helikoptera za istraživanje i spasavanje. Ministarstvo odbrane u Londonu je saopštilo da je njegov angažman standardna praksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari