Prošlog četvrtka u Malom Crniću, završen je 44. Festival dramskih amatera sela Srbije, gde su ljubitelji pozorišne umetnosti mogli da odgledaju deset predstava u takmičarskoj konkurenciji.

Žiri u kome su bili Boško Puletić, dramski umetnik iz Beograda, Vladimir Ris, profesor srpskog jezika i književnosti iz Novog Sada i Dragan Jovičić Jović, reditelj iz Beograda, imali su težak posao da odrede najbolju predstavu, jer sve predstave bile su odlične. Oni su odlučili da prva nagrada pripadne predstavi „Velika drama“, KUD-a „Kruščić“ i Dramskog studija „Luča“. Druga nagrada dodeljena je predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“, Amaterskog pozorišta „Vožd“ iz Mišara, dok je treće mesto u ovoj kategoriji osvojila predstava „Meta“, Dramskog studija KUD-a „Branko Radičević“ iz Boževca.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Dejan Cicmilović za predstavu „Velika drama“. Nagrada za najbolju žensku ulogu je dodeljena Nataši Minić za ulogu Helge u predstavi „Velika drama“, dok je najboljom muškom ulogom proglašena rola Čelnog u predstavi „Velika drama“, koju je tumačio Nikola Bulatović. Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu dodeljena je Milici Minić za ulogu u predstavi „Velika drama“, dok je u muškoj konkurenciji priznanje otišlo u ruke Željka Svetomirovića za ulogu u predstavi „Meta“. Nagrade za najbolje mlade glumce pripale su Stefanu Pavlovskom za ulogu u predstavi „Revizor“ i Kristini Šćepanović za ulogu u predstavi „Velika drama“. Nagrada za negovanje kulture scenskog govora pripala je ansamblu predstave „Velika drama“, a za najbolji scenski pokret ansamblu predstave „Revizor“. Za najbolji kostim nagrađena je predstava „Svet“, za najbolje zvučne efekte predstava „Prokletstvo“ i za najbolju scenografiju predstava „Narodni poslanik“. Specijalna nagrada za dramaturško – rediteljski postupak pripala je Saši Latinoviću, za orginalan tekst, režiju i glavnu ulogu Goranu Lekiću za predstavu „Sve je to samo šlic“. Specijalnu nagradu za funkcionalno scenografsko rešenje osvojila je predstava „Putujuće pozorište Šopalović“, za izuzetnu scensku ekspresivnost u igri Miroslav Mitrović za ulogu u predstavi „Revizor“, za glumačku bravuru Valentino Oljača za ulogu u predstavi „Meta“, za kolektivnu igru ansambl predstave „Velika drama“ i za produkciju Slavko Vlahović.

Ovogodišnji 44. po redu FEDRAS zatvorio je predsednik opštine Dragan Mitić, koji je istakao da je je Festival podjednako ponos u kulturnom stvaralaštvu opštine Malo Crniće, kao što je i prestižno mesto za pozorišno umetniči izraz amatera sela Srbije.

-Videli smo veoma sadržajan festival po kvalitetu, ali i po različitom sadržaju u smislu književnih večeri, likovnih izložbi i sve skupa to je bio zaista jedan veliki i lep doživljaj- kazao je Mitić. Poslednje festivalske večeri publici je prezentovana predstava „Metar ipo do Cezara“, Slaviše Radovanovića u režiji Vesne Stanković.

Predstavljena knjiga Milisava Milenkovića

U okviru pratećeg programa Festivala promovisana je knjiga Milisava Milenkovića „Dramski amaterizam u opštini Malo Crniće“, čime je od zaborava sačuvano višedecenijsko amatersko pregalaštvo na ovim prostorima, tačnije 70 godina postojanja dramskog amaterizma i 30 godina od osnivanja OAP „Branislav Nušić“ iz Malog Crnića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari