Na sednici Gradskog veća Požarevca konstatovana su visoka potraživanja od strane javnih preduzeća. Naime, gradskim javnim preduzećima mnogo duguju pravna ali i fizička lica.Tako, na primer, dug prema JKP „Vodovod i kanalizacija“ iznosi 190 miliona dinara, 50 miliona duguje se JP „Toplifikaciji“ a „Parking servisu“ 11 miliona dinara.

Gradsko veće nije donelo odluku o izjednačavanju visine naknade članova upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima. – Izvršene su konsultacije sa direktorima i postoje mišljenja da nije isti obim ili odgovornost članova upravnih odbora u svim javnim preduzeđima, te da shodno tome treba gradirati visine naknada. Inače, u februaru 2004. godine donet je zaključak o izjednačavanju naknada, koji se ne primenjuje. Odluka koju će doneti Gradsko veće u narednih desetak dana, biće obavezujuća, najavio je gradonačelnik Miodrag Milosavljević.

Gradonačelnik je upoznao javnost i sa junskim izveštajem o stanju kvaliteta vode na javnim česmama. Nezadovoljavajući kvalitet vode imale su javne česme na Čačalici (gornja i donja), izvor na Mininim vodama, česme kod OŠ „Vuk Karadžić“ i Poljoprivredne škole, zatim arterski bunar kod pijace „Krug“, kod Pionirskog trga i „Parma“. Što se seoskih naselja tiče, ne treba koristiti vodu sa javnih česmi u Barama, Kasidolu, Ostrovu, Poljani, Prugovu i Ćirikovcu. Veće je dalo saglasnost da se izvrši dezinfekcija i popravka biološke ispravnosti vode na česmama: Čačalica-gornja, kod Poljoprivredne škole, u Barama i Đirikovcu, jer je reč o kaptiranim izvorima gde je moguće popraviti kvalitet vode.

Milosavljević je obrazložio odluku koja je razmatrana na sednici Veća održanoj 20. septembra, a odnosi se na utvrđivanje namene poslovnog prostora ili zoniranja, kako bi se u određenim zonama zabranilo vršenje pojedinih delatnosti koje ometaju život i rad ljudi na tom području. – Ta odluka postoji, ali se ne primenjuje svuda i uvek je bila tema razmišljanja. Reč je o tome da se, na primer, u prvoj zoni zabrani prodavanje pogrebne opreme, kamenorezački i drugi poslovi koji ugrožavaju sredinu ili ambijent. Sa jedne strane, građani bi verovatno rekli da ta odluka treba da se primenjuje dok, sa druge strane, ona ne odgovara preduzetnicima koji žive od tih delatnosti. Zbog toga smo se odlučili za javnu raspravu nakon čega će Gradsko veće sagledati sve primedbe i predloge i oblikovati ovaj, sada nacrt, u odluku, rekao je Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari