Vajuga, dunavsko naselje u opštini Kladovo, mesto je u čijoj su se blizini 22. septembra 1944. godine jedinice Trećeg ukrajinskog fronta spojile sa Narodnooslobodilačkom vojskom Jugoslavije i u kome se svakog proleća obeležava pobeda nad fašističkim silama u Drugom svetskom ratu.

Ovogodišnjoj proslavi 65-godišnjice pobede nad fašizmom osim ratnih veterana, prisustvovao je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Konuzin, koji je zajedno sa predsednikom opštine Kladovo Dejanom Nikolićem i direktorom Privrednog društva Hidroelektrane Đerdap Kladovo Draganom Stankovićem, posadio prve tri sadnice breza, kao simbol života, snage i blagostanja.

Govoreći na ovom svečanom skupu ambasador Konuzin naveo je da je pobeda nad fašizmom 1945. godine postavila temelje savremene Evrope i da je postojanje demokratije i ljudskih prava kao osnovnih društvenih vrednosti postalo moguće zahvaljujući herojskom podvigu i oslobodilačkoj misiji naroda naših zemalja i savezničkih država. Ruski ambasador je takođe istakao povezanost Rusije i Srbije, navodeći da je susretom dveju vojski posle četvorogodišnjeg vojevanja protiv fašističkih sila, ovde u Vajugi, posle prelaska Crvene armije preko Dunava, izgrađen most prijateljstva u koji je ugrađeno mnogo ljudskih žrtava koje ne smemo nikada zaboraviti.

– Ovih dana u kladovskoj opštini upravo se radi na obnavljanju jednog od naših zajedničkih mostova, revitalizaciji Hidroelektrane Đerdap 1, u čijoj su izgradnji učestvovali stručnjaci nekadašnjeg SSSR-a, a danas u revitalizaciji nakon 40 godina pomažu ruski stručnjaci – rekao je predsednik opštine Kladovo Dejan Nikolić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari