Bračni par, Natalija i Siniša Stošić izgubili su život u zemljotresu koji je pogodio Kraljevo i okolna sela u sredu oko dva sata posle ponoći. Stošići su stradali kada se na njih srušio krov porodične kuće u naselju Grdica. Prema rečima zvaničnika, još jedna osoba je teže povređena, ali je u stabilnom stanju. U Hitnoj pomoći je potvrđeno da je do večernjih sati evidentirano više od stotinu povređenih građana. U Kraljevu je proglašeno vanredno stanje, a u pojedinim delovima grada nema struje i vode. Raščišćavanje ruševina počelo je već nekoliko sati posle zemljotresa, a Vlada je uputila prvu pomoć od šest miliona dinara.


Ulice Kraljeva prekrivene su komadima betona, stakla, ciglama i malterom. Dan posle zemljotresa koji je pogodio Kraljevo i okolinu, situacija se ipak normalizuje. Iako šteta još nije ni približno procenjena, pretpostavlja se da je ona ogromna, jer su zbog jakog potresa štetu pretrpele mnoge kuće u Kraljevu i okolini, kao i mnoge zdravstvene institucije i sistemi za snabdevanje vodom i električnom energijom. Velika materijalna šteta pričinjena je i na objektima Vojske Srbije, na čijem raščišćavanju rade njeni pripadnici.

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je juče Kraljevo. Predsednik je istakao da će država brzo reagovati i dostaviti građevinski materijal iz robnih rezervi za sanaciju štete. On je odao priznanje pripadnicima specijalne jedinice MUP-a Srbije koji su stigli odmah po zemljotresu kako bi raščišćavali ruševine, kao i građanima koji su pokazali visoku svest i održali red i mir u gradu. Tadić je takođe istakao da su lideri političkih stranaka ostavili po strani stranačke razlike i pokazali solidarnost sa stradalima.

Tadić je tokom večeri obišao i naselje Grdica u kome je stradao bračni par i izrazio saučešće porodici Stošić.

Takođe, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, u ime svih poslanika, uputila izraze saučešća porodici stradalih i rukovodstvu Kraljeva.

Mirko Cvetković, premijer Srbije, istakao je prilikom obilaska područja pogođenog zemljotresom da će Vlada još danas uplatiti kratkoročnu pomoć u iznosu od pet miliona dinara opštini Kraljevo i još milion dinara za potrebe narodnih kuhinja. Premijer je na sednici Kriznog štaba u Skupštini opštine Kraljevo podvukao da će, osim ove pomoći, vlada pružiti pomoć i kada bude utvrđena procena štete.

– Nakon sveobuhvatne procene štete i u skladu sa potrebama Vlada će napraviti dugoročni program, kako bi se pomoglo stanovništvo pogođeno zemljotresom, poručio je Cvetković.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić naložio je juče pokrajinskoj vladi i Direkciji za robne rezerve Vojvodine da hitno upute pomoć opštinama pogođenim zemljotresom.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, koji je još tokom noći, prvi od republičkih zvaničnika stigao u Kraljevo, istakao je da su u gradu i četrdesetak pripadnika jedinice MUP-a za spasavanje iz ruševina, ali oni neće imati posla jer nema zatrpanih ljudi. Prema njegovim rečima na području Kraljeva je raspoređeno nekoliko specijalnih spasilačkih timova koji su obučeni za vanredne situacije i mogu da reaguju u slučaju novih potresa.

„Policija nije dobila informacije o pljačkama ili kriminalu koji su se mogli dogoditi posle zemljotresa, a Uprava policije, vatrogasci i Žandarmerija preduzeli su mere kako bi se sprečili eventualni incidenti u vreme kada je pažnja usmerena na egzistencijalna pitanja“ , podvukao je Dačić.

Predrag Marić, načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije, kaže za Danas da se situacija u Kraljevu i okolini normalizuje, kao i da se intenzivno radi na procenjivanju štete.

– U toku dana pripadnici jedinice MUP-a za vanredne situacije obilazili su kuće u Kraljevu i okolini kako bi se utvrdila šteta i kako bi ljudi koji ne mogu da nastave da žive u svojim kućama bili zbrinuti. Uspostavljeno je i kontinuirano snabdevanje električnom energijom, ističe Marić. On dodaje da je nakon ispitivanja utvrđeno da voda na području Kraljeva nije ispravna za piće, zbog čega je grad obezbedio organizovano snabdevanje vodom pomoću cisterni.

Predsednik komisije Vlade Srbije za elementarne nepogode Oliver Dulić, poručio je da će pre zime biti završene najhitnije popravke štete, a ostale u narednim mesecima i da građani ne bi trebalo da brinu jer će im država pomoći.

– Nažalost, u ovom trenutku u budžetu za to nema para, jer smo sve pare koje su namenjene za elementarne nepogode potrošili letos na saniranje posledica poplava, ali ćemo svakako iz rezerve u okviru nadležnosti Ministarstva finansija morati da obezbedimo sredstva da se ljudima pomogne sada kada im je pomoć najpotrebnija, istakao je Dulić. On je napomenuo da će uklanjanje posledica zemljotresa biti „šansa za domaću građevinsku operativu“ i naveo da se u ovakvim slučajevima primenjuje hitna procedura za javne nabavke.

Mnoge kompanije uputile su pomoć Kraljevu, među prvima kompanija Idea, koja je isporučila 6.000 litara flaširane vode za piće i 200 ćebadi. Pomoć su uputili i Vip mobajl i Lutrija Srbije, koja je pokrenula akciju za pomoć kraljevačkom porodilištu. PTT Srbija je juče odlučila da uputi pomoć od pet miliona dinara, a Telekom Srbija će uplatiti tri miliona dinara.

Infrastruktura Telekoma Srbije ostala je uglavnom neoštećena, što omogućava funkcionisanje fiksne telefonije, dok su u mreži mobilne telefonije zabeleženi prekidi u saobraćaju.

Račun za uplatu pomoći

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije – Uprava za trezor, na zahtev grada Kraljevo, otvorila je poseban račun za uplatu sredstava za saniranje posledica zemljotresa u tom gradu. Uplate se mogu vršiti na šalterima filijala Uprave za trezor Ministarstva finansija i to bez naplaćivanja provizije, a šalteri poslovnih banaka i Pošte Srbije uplate će primati od 4. novembra.

Broj računa je 840 -2390740 -88, a naziv računa:

Grad Kraljevo – sredstva za elementarne nepogode-zemljotres 2010

Fejsbuk okupio uplašene

Samo nekoliko minuta posle zemljotresa na popularnoj socijalnoj mreži Fejsbuk, oformljena je grupa „Svi koji smo osetili zemljotres i bili na fejsbuku u tom trenutku obavezno da postavimo status!“ koja je okupila više od hiljadu korisnika. Bilo je tu i šaljivih komentara, pa tako jedan od članova kaže da ne veruje da se uopšte dogodio zemljotres, već da se „Grobari“ spremaju za utakmicu. Za razliku od njega, drugi član je rekao da se toliko uplašio da je čak zaboravio da probudi svoju ženu. Pomoću ove stranice moglo se saznati gde se sve osetio zemljotres, pa su tako korisnici rekli da se „treslo“ i u Makedoniji i Novom Sadu.

Analize vode na licu mesta

U Kraljevo je upućena ekipa za vanredne situacije iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kao i ekotoksikološka mobilna ekipa iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda, koja ima mogućnost brze laboratorijske analize vode za piće, na licu mesta.

Zbrinute porodilje i bebe

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević posetio je juče oštećene zgrade Zavoda za javno zdravlje, Bolnice i Doma zdravlja u Kraljevu, saopštilo je juče Ministarstvo. Ulaz u zgradu Zavoda za javno zdravlje je zbog oštećenja zabranjen, a organizovana je i evakuacija laboratorijske opreme. Oštećenje su pretrpeli i dom zdravlja i zgrada bolnice, gde su pukle vodovodne cevi, pa je poplavljen deo porodilišta. Majke i bebe su bezbedne i evakuisane u okviru kraljevačke bolnice, a svi povređeni su zbrinuti.

Kragujevac: napuklo dvadesetak kuća

Mnogi žitelji u Kragujevcu napustili su svoje stambene objekte odmah nakon potresa, ali panike nije bilo. U službi hitne pomoći kažu da nema povređenih. Ovde je ipak oštećeno oko 20 stambenih objekata u gradu i okolnim naseljima, od kojih su 14 narušena još pre nekoliko godina u odronima i klizištima. Gradsko veće juče je odlučilo da vlasnicima tih objekata nadoknadi 30 odsto štete. Komandir vatrogasno-spasilačke brigade Nenad Milošević kaže da sva ovdašnja javna i komunalna preduzeća funkcionišu bez problema. Kragujevački Vodovod je ponudio pomoć, rekao je tehnički direktor Novica Milošević. „Akumulacija na Gružanskom jezeru stoji na raspolaganju građanima Kraljeva i spremni smo da pustimo vodu“, rekao je on podsećajući da je Kraljevo povezano cevovodom sa gružanskom akumulacijom. Z. R.

Užiice: Stanari solitera na ulicama

Panika među građanima i manje štete na jednoj kući u selu Gostinica, jedine su posledice zemljotresa koji se i te kako osetio u Užicu i okolnim opštinama. Posebno su u velikom strahu bili stanari viših spratova užičkih nebodera u centru grada. Bilo je onih koji su budni u svojim domovima dočekali jutro, ali i Užičana koji su u panici izlazili na ulice. „Osim jednog čoveka iz sela Gostinica koji nam je prijavio naprsnuće kuće, nismo imali drugih prijava o štetama“, rekao je za Danas Stojan Subotić iz užičkog Odeljenja za vanredne situacije Centra za obaveštavanje. N. K.

Čačak: Iz sistema ispalo 26 trafo-stanica

Zemljotres je prema prvim izveštajima pričinio znatnu materijalnu štetu i u Čačku i okolini. Najviše su stradale starije stambene i pomoćne zgrade na seoskom području oko Mrčajevaca, udaljenom pedesetak kilometara od epicentra kod Kraljeva. Padao je crep, pucali su zidovi, a oštećeno je i više parkiranih automobila. Usled jakog potresa ispalo je iz sistema 26 trafo-stanica, ali su samo tri pretrpele veća oštećenja, pa je nekoliko prigradskih naselja privremeno ostalo bez električne energije. U samom Čačku opadale su fasade, naročito na višespratnicama, a bilo je dosta i lomova stakla i oborenih odžaka na kućama. H. D.

Vrnjačka Banja: Panika zbog internet „upozorenja“

Zemljotres nije pričinio materijalnu štetu u Vrnjačkoj Banji. Međutim, stanovnici i gosti Banje bili su uznemireni, jer se proširila informacija da su na internetu objavljene vesti da se novi veliki potresi očekuju između 4,30 i 6 časova ujutro. U panici je bilo i više od 200 pacijenata bolnice Merkur, koji su naredna dva sata proveli ispred i u prizemlju zgrade, gde je uz njih bila dežurna ekipa sa dr Sašom Nikolić i sestrama Gordanom Jovanović i Ljiljanom Gočanin. Pacijentima je tu i deljena terapija, ali i proveravane vrednosti šećera u krvi. Posle dva sata neizvesnosti, teškog uspostavljanja telefonskih veza i provera vesti, pacijenti su se vratili u svoje sobe posle 4 časova ujutro. S. N.

Region: Zemljotresi u Hrvatskoj i BiH

Zagreb, Sarajevo – Nakon potresa u Srbiji, slabiji zemljotresi su juče pogodili i Zagreb, Sarajevo i Mostar. Zemljotres jačine 3,2 stepena po Rihteru pogodio je u 16.08 sati okolinu Zagreba, ne proizvevši nikakvu štetu. A pre potresa u Zagrebu, u Sarajevu je u 15.27 zabeležen zemljotres jačine 3,3 stepena po Rihteru. Epicentar je bio na 14 kilometara od Sarajeva, gde takođe nema štete ni povređenih. Evropsko-mediteranski seizmološki centar je na području Mostara u 16.28 registrovao zemljotres jačine 3,4 stepena po Rihterovoj skali. Ni tu nisu zabeležena oštećenja, niti je bilo povređenih. R. D.

Prvi bilans štete u Kraljevu

Više od 100 objekata u samom centru Kraljeva, kao i na desetine objekata u okolnim selima oštećeno je i ne može da se koristi. U selu Vitanovac, gde je bio epicentar, od 850 domaćinstava sa oko 2.000 ljudi, stradalo je oko 70 odsto objekata.

Građanima kojima su porušene kuće biće omogućeno da koriste odmaralište na Goču, hotel „Termal“ i kasarne.

Voda za piće nije ispravna, pa građani koriste vodu iz deset cisterni, a najavljeno je i da će broj citerni sa vodom za piće biti povećan.

Tokom zemljotresa oštećeno je 450 od 650 trafo stanica. Većina je popravljena, ali i dalje 70 trafo stanica nije u funkciji. Delovi grada nemaju ni struje, ni grejanje.

Značajno je oštećena i zgrada Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, zbog čega je zabranjen ulaz u taj objekat i evakuiše se oprema iz laboratorija.

Oštećenja ima i na bolničkim zgradama. Cev je pukla i voda se izlila u porodilištu, zbog čega su bebe evakuisane u druge prostorije.

Materijalna šteta pričinjena je i na objektima Vojske Srbije u Kraljevu na čijem saniranju rade pripadnici VS.

Prema prvim procenama, u zemljotresu su oštećene četiri škole u užem gradskom jezgru Kraljeva, tri seoske škole, jedan đački i jedan studentski dom, a štetu je pretrpeo i Mašinski fakultet u tom gradu.

Učenici ne idu u školu najmanje do ponedeljka, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari