Izjava Dragana Živanovića, direktora JP „ Radio Požarevac“ za Skupštinskom govornicom grada Požarevca kada se raspravljalo o poslovanju javnih preduzeća i ustanova da „ Ova pisma koja poslednja dva meseca kruže gradom kao bauk posledica su psihopatologije pojedinaca…“, aludirajući pritom na saopštenje Sindikata o situaciji u ovoj regionalnoj medijskoj kući na čijem je čelu, bila je kap vode koja je prelila čašu nezadovoljstva zaposlenih u kojoj je 17 od 20 zaposlenih u članstvu OO Saveza samostgalnih sindikata Srbije (SSSS) JP „ Radio Požarevac“.

Time, a i povodom njegovih viđenja situacije u JP „ Radio Požarevac“ na čijem je čelu, a o čemu smo opširno pisali u prošlom broju, oglasio se Goran Janković, predsednik Sindikata ove medijske kuće.

-Na nedavno održanoj sednici Skupštini grada Požarevca gde je na dnevnom redu bilo i izlaganje direktora javnih preduzeća i ustanova u vezi poslovanja u protekloj godini, snimak je kod mene kao dokaz, direktor JP „ Radio Požarevac“ je na neprimeren način iskalio svoj bes na svoj Sindikat, što niko nikada pre njega to nije učinio. Citiram „ Ova pisma koja poslednja dva meseca kruže gradom kao bauk posledica su psihopatologije pojedinaca, nažalost, to moram da kažem, i manipulacije ljudima“. U kasnijem obraćanju, sada parafraziram, izjavio je da predsednik Sindikata ne čekajući da se Upravni odbor izjasni, isti u medijima izneo laži i neistine. Mislim, a delim mišljenje ogorčenog članstva, da će se i ta izjava direktora naći pred sudom gde će morati da dokaže ko to ima problema sa mozgom? Komentar svih članova Sindikata je jedinstven, a to je da je reč o jednom bezobzirnom ponašanju od strane direktora u kome on javno blati svoj Sindikat, svoje radnike, što nikada niko na toj funkciji nije ranije činio, o ma kom se preduzeću radilo.

BALKANSKI ŠPIJUN?

-Kamere koje je postavio direktor Živanović su trn u oku svakog radnika, igra „ Velikog brata“. Zašto? One su postavljene iz bezbedonosnih i razloga što su nestajale stvari iz studija. Bitno je napomenuti da one nisu samo video, već i audio, slika i zvuk. Slika u redu, zašto zvuk? Direktoru je važno da čuje šta i o čemu ko priča o njemu, mada ja znam da je njegova priča o velikim telefonskim računima. Dokaz o velikim telefonskim računima su listing, kao i video zapis na kome se registruju vreme i korisnik, a koje može da se uporedi sa listingom. To je cela priča. Pa ko je onda Balkanski špijun, jer po našim saznanjima to nije u skladu sa zakonom. Tim pre što mi o tome nismo obavešteni. Umesto da vodi posao ozbiljnog menadžera preduzeća, a da kao urednik brine o organizaciji programa, on se zabavlja time što u svojoj kancelariji ima monitor na kome je prikaz pet postavljenih kamera. Što je mnogo, mnogo je i za neka veća preduzeća, napominje Janković.

Izdvajanjem lista “ Reč naroda” iz JP “ Reč naroda” 2006. godine zbog privatizacije, direktor JP “ Radio Požarevac” Dragan Živanović usmeno je, kako tvrdi naš sagovornik, obavestio i kolektiv prihvatio da se zbog nastale situacije kao privremeno rešenje zadrže zatečeni članovi Upravnog i Nadzornog odbora iz redova zaposlenih.

-Vremenom se ispostavilo da to više nije trenutno rešenje jer su se isti članovi oba odbora zadržali do današnjeg dana, uprkos činjenici da im je po našem Statutu istekao mandat koji im je direktor samoinicijativno produžio. Mi smo kao Sindikat ukazali još početkom 2010. godine na nezakonit način promene pojedinih članova što Upravnog, što Nadzornog odbora jer je to direktor uradio na svoju ruku, mimo znanja zaposlenih i mimo Statuta kojim se izričito nalaže da se izbor novih članova vrši na Zboru radnika tajnim glasanjem. Nismo želeli da se previše diže prašina, poput ovog što se sad dešava našim obraćanjem medijima. Mi smo pre nešto više od godinu dana zahtevali od poslodavca da se poštuje Statut i da normalnim putem izaberemo nove članove UO i NO koji će predstavljati zaposlene. U međuvremenu, dva člana od tri naša predstavnika u Upravnom odboru nisu više želeli da prisustvuju sednicama smatrajući sebe nelegalnim zbog isteka mandata. On je sve to negirao pa smo se mi na kraju sa tim zahtevima obratili i pomenutim odborima, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno po tom pitanju. Naravno, zbog toga smo se nedavno obratili i Skupštini grada kao osnivaču, gradonačelniku Požarevca i medijima.

Direktor Živanović je kao poslodavac izgubio poverenje Sindikata koji broji 17 članova od 20 zaposlenih tvrdi sindikalni vodja ove medijske kuće, zbog čega su, kako kaže, bili prinuđeni da se za pomoć obrate svom pravnom zastupniku.

-Rečju, pravno gledano taj Upravni odbor kao da ne postoji zato što članovi nisu izabrani legitimnim putem. Oni ne treba da se razreše ili promene, njima se mandati poništavaju, oni faktički nisu ni postojali jer nisu legitimno ni izabrani. Ja sam kao predsednik sindikata nakon bezuspešnih pokušaja da našem Upravnom odboru objasnim suštinu problema, uspeo da kontaktiram predsednika Predraga Radovanovića koji mi je obećao da će preduzeti sve mere kako bi se zadovoljile sve zakonske norme, da se suzbiju zloupotrebe, naravno, ako postoje, uz napomenu da saradnja sa Sindikatom mora da postoji, ističe Goran Janković.

KOLEKTIVNi UGOVOR

-Većina zaposlenih traži Pojedinačni kolektivni ugovor što direktor ne spori, uradili smo ga ali on je izneo niz primedbi, počev od one da je bukvalno prepisan od JKP “ Parking servis” Požarevac što nije tačno. Proučavali smo Zakon o radu, Zakon o javnim preduzećima što je baza svakog kolektivnog ugovora. Kolektivni ugovor u 90 posto svog nekog dela ima taj opšti deo koji je u svim firmama isti, zavisno od toga kako se finansira i kakav je status preduzeća, da li je privatno ili javno preduzeće. Mi smo za početnu osnovu hteli da imamo kolektivni ugovor RTS- a jer je, da tako kažem, savremen, iz naše je grane, delatnosti. Počev od finansiranja, do statusa javnog medijskog servisa čemu u osnovi težimo i mi. Pogledali smo i kolektivni ugovor JKP „ Parking servis“ jer su i oni Javno preduzeće, ali druge delatnosti. Ono što naš direktor ne razume, a to je da radnik ima svoja prava, bio komunalni radnik, na kopu Kostolac, ili radnik iz medija. Ako radi prekovremeno ili vikendom, taj rad mora da se plati, što predstvlja opšti deo kolektivnog ugovora. Ono međutim što je ključno, nismo tražili ni više ni manje od onog što radnicima pripada, u tim zahtevima mi nismo preterali. Problem je u tome što se direktor Živanović ne odaziva našim pozivima, kada smo mu poslednji put uputili pismeni zahtev, on je došao i izneo niz primedbi. Jedna od njih je i ta da para jednostavno nema za prekovremeni rad. Tačno, sa tim problemom suočavaju se gotovo sva javna preduzeća, ali većina njih u svoj finansijski plan za narednu godinu planiraju i određena sredstva za tu namenu, zna se unapred koliko godišnje ima praznika ili nekih manifestacija i koliko se radnika angažuje na tim poslovima. Dosadašnja praksa da se umanjenjem vrednosti boda obezbeđuju sredstva za isplatu prekovremenog rada ustvari je presipanje iz šupljeg u prazno. Zakon nalaze da se vrednost boda određuje kvartalno, i to uz saglasnost Sindikata i Upravnog odbora, a ne samoinicijativno kako to naš direktor godinama unazad čini.

Isticanje spiska radnih mesta koja predstavljaju tehnološki višak nije glavni, ali je po mišljenu predsednika Sindikata jedan od uzroka eskalacije nezadovoljstva zaposlenih.

-Taj spisak je preko noći osvanuo na oglasnoj tabli, na jedan podmukli način, da tako kažem. Taj dokument je provučen kao nacrt, ali nacrt za usvajanje iza kog sledi jedan stepenik, uvertira kobna za petoro zaposlenih. Kada smo tim povodom posetili gradonačelnika, on je izjavio da su se čelnici naše Skupštine smejali kada su videli taj zahtev direktora Živanovića, i naravno, odbili ga. Ta priča nije nova, a za nas je postala aktuelna onog trenutka kada je spisak „za odstrel“ osvanuo na oglasnoj tabli. Direktor je sam, bez konsultacije Sindikata što je u suprotnosti sa Zakonom o radu, imenovao komisiju koja će to da odradi po svojoj volji. U njenom sastavu bio je i novinar Radija koji nije bio obavešten da je član, i koji je na kraju odbio da potpiše taj akt. Jednostavno rečeno, direktor je podmetnuo komisiji i na taj način dokazao da se uvek krije iza takvih odluka. Po tom spisku, jedan od radnika je serviser opreme, i to jedan jedini, tako da se zna ko je u pitanju. Domar- portir je takođe jedan, nedostaje samo slika, posao muzičkog saradnika, te zadatke obavlja jedno lice, zna se ko je, producent marketinga, ima ih troje. Nelogično je da smo mi trećeg producenta primili prošle godine, kako je odjednom neko višak? I peto radno mesto je tonski realizator, uprkos činjenici da je realizacija programa srce programa svakog radija, elektronskog medija. Tokom proteklih pet godina, a to traje i dalje, direktor stalno angažuje svog sina Miloša Živanovića na tim poslovima. O čemu se onda tu radi ako angažujemo spoljnog saradnika, a ovamo imamo višak radnika na istim poslovima? Ceo taj nazovimo Program racionalizacije ni u jednom svom segmentu ne sadrži socijalni program. On pominje otpremnine, a ne kaže koliko će one iznositi po godini staža, i dali će ih uopšte biti? Predlagao sam na Upravnom odboru da kod osnivača izdejstvujemo što veću cenu, ili da na kraju mi dotiramo iz sopstvenih sredstava. Ako taj program uradimo na pravi način, putem nekog prirodnog odliva, putem premeštaja u neko drugo javno preduzeće, nikako ugrožavanjem egzistencije, verujem da bi problem bio rešen, napominje predsednik OO SSSS JP „Radio Požarevac“.

Vožnja bez putnog naloga

– Zakon kaže, vozilo u vlasništvu preduzeća mora da ima putni nalog za svaki kilometar. Njegova izjava u vašim novinama da nije samo on koristio službeno vozilo, već i ostali radnici u stvari je priznanje o zloupotrebi. Jedno je odgovorno lice u JP „ Radio Požarevac“, a to je direktor koji pokušava da minimizira ovaj očigledni prekršaj. On je vozilo više puta koristio vikendom u privatne svrhe, i po 300 kilometara. Zbog toga radnici koji su imali obavezu da ga voze nisu mogli da ispoštuju svoje radne obaveze. Primera radi, jedan od naših realizatora programa nije pustio Novosti dana Prvog programa Radio Beograda jer je vozio direktora i njegovu ćerku za Kragujevac. Poslednji u nizu primera je i odlazak službenog vozila u privatne svrhe za Beograd a znalo se da je tog dana bila Svetosavska akademija u Bradarcu zbog čega je novinar morao da se dovija na razne načine kako bi obavio zadatak. O tome prilažem i fotografiju koju sam lično snimio ispred zgrade u kojoj stanuje naš direktor, a na kojoj se vide supruga direktora, deca i majka njegovog kuma Dalibora Dimića. Zbog tog slučaja me je direktor i nazvao balkanskim špijunom! Radnik iz Dragovca je pet puta koristio službeni auto za prevoz do kuće, a ne pedeset kako je direktor naveo, i to u slučajevima kada je Veolia Litas iz tehničkih razloga otkazivao tu liniju. Ta fotografija na kojoj postoje datum i vreme je deo nove krivične prijave koju smo podneli protiv direktora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari