Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je u Sarajevu da je budućnost zemalja u regionu neophodno graditi na poverenju i razumevanju, a da bi se to učinilo, smatra potrebnim osloboditi se straha i predrasuda prema drugom i drugačijem, izvestila je Hrvatska televizija.


Govoreći na svečanosti dodele nagrade Sloboda sarajevskog Međunarodnog centra za mir, koja mu je pripala upravo zbog zalaganja za jačanje poverenja i saradnje u regionu, Josipović je kazao da nikad neće odustati od politike pomirenja koju je i do sada zagovarao.

– Dobra politika podrazumeva poštovanje prema drugome, razumevanje drugoga, dogovor s drugim i različitim – kazao je Josipović, i istakao da mu je jako važno što nagradu Sloboda prima „upravo u gradu kakav je Sarajevo i koje dobro zna cenu slobode“.

Ne smemo dopustiti da nam sećanje ukrade budućnost, kazao je Josipović, i poručio da se prošlost ne može promeniti, nego tek razumeti.

Predsednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić nazvao je Josipovića velikim kompozitorom mira. Spahić je konstatovao da je nagrada Sloboda otišla u prave ruke, jer smatra da je upravo hrvatski predsednik taj koji je 2010. na poseban način promovisao zalaganje za humanizam, ljudska prava i slobodu u zemljama u regionu, ali i u celom svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari