Pripreme za predstojeću letnju sezonu na Zlatiboru su u jeku, a turistički radnici se nadaju da će ulaganja u komunalnu infrastrukturu, uređenje javnih površina i dodatni sadržaji zadržati stare i privući nove goste.

Procena je da će, zbog ekonomske krize koja se kod nas zahuktava, mnogi naši građani ovog leta izbegavati skupa putovanja u inostranstvo i da će odmore provoditi u Srbiji. Neki će otići na selo kod rođaka, drugi u svoje vikendice, a biće i onih koji će poželeti da letnji odmor provedu na Zlatiboru.

Tokom protekle zimske sezone na Zlatiboru se odmaralo nešto manje turista nego prethodne zime, što je posledica ekonomske krize, nedostatka snega i kašnjenja sa puštanjem u rad skijališta na Torniku. U Turističkoj organizaciji Zlatibor kažu da se poslovodstvo JP Srbijašume obavezalo da će do kraja ove godine završiti sistem za veštačko osnežavanje skijaških staza, tako da uspešnost naredne zimske sezone neće zavisiti od snežnih padavina.

– Završavamo uređenje Kraljevog trga, koje je započeto krajem prošle godine, ali i prve faze uređenja Stopića pećine. Urađene su pristupne staze i staze kroz pećinu sa mostovima i rasvetom, tako da uskoro očekujemo i prve posetioce – rekao je Danasu Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor, najavivši i radove koje bi do početka letnje sezone trebalo da obavi JP Skijališta Srbije, a koje je pobedilo na prošlogodišnjem tenderu za izgradnju zabavnog parka na površini od 7,5 hektara na Obudojevici.

– Za letnju sezonu trebalo bi da urade tobogan stazu, tjubing stazu, gumeni i drveni grad, koji će biti posebno zanimljivi deci, ali i jednu stazu sa veštačkom podlogom od 300 metara, tako da će biti skijanja i tokom leta, dodao je Đurić, a potom najavio zanimljivu akciju.

– Od ove godine realizovaćemo akciju Grad-partner i Država-partner. To su ovog puta Novi Sad i Republika Makedonija. Akcija podrazumeva da će građani Novog Sada i državljani Makedonije imati popuste za smeštaj i druge usluge na Zlatiboru. U tu akciju uključila se većina hotela, odmarališta i ugostiteljskih objekata i na taj način želimo da se odužimo našim gostima, koji u velikom broju dolaze na Zlatibor – rekao je Đurić, a potom objasnio da među turistima prednjače Vojvođani, posebno Novosađani, a da se poslednjih godina beleži porast gostiju iz Makedonije.

Dok traju pripreme za letnju sezonu, većina zlatiborskih hotela snizila je cene smeštaja 10 do 20 odsto u odnosu na zimsku sezonu. Trenutno, polupansion u hotelima u dvokrevetnoj sobi košta 1.700 do 4.000 dinara, a nude se i druge pogodnosti, poput besplatnih dana za goste koji uplate višednevne aranžmane, popusta za decu i penzionere. Za 30 do 40 odsto su niže cene u privatnom smeštaju, pa je trenutno moguće za 15 evra dnevno iznajmiti apartman. U privatnom smeštaju za ležaj, umesto 12 do 17 evra tokom zimske sezone, sada treba platiti od pet do sedam evra. Takav pad cena je uobičajen za vansezonu, ali dodatne pogodnosti, koje nisu bile karakteristične za Zlatibor kao najposećeniju domaću turističku destinaciju, posledica su besparice i velike konkurencije. U poslednjih nekoliko godina izgrađeno je mnoštvo hotela, apartmana i kuća za odmor, pa se njihovi vlasnici sve češće podsećaju stare doskičice da je sve bolje od praznih apartmana.

Izleti

Pored obilaska Potpećke pećine, gostima se nude izleti do Sirogojna, gde je Muzej na otvorenom, Mokre gore gde mogu da posete Drvengrad, Muzej železnice i da uživaju u vožnji popularnom Šarganskom osmicom. Moguća je poseta Zlakusi, selu u blizini Užica poznatom po majstorima grnčarima, u kojoj se svakog avgusta organizuje Međunarodna kolonija umetničke keramike. Posebno je zanimljivo krstarenje Drinom od Višegrada do Ušća Žepe u Drinu, ali i jednodnevni izlet do Sarajeva. Za poklonike verskog turizma, u okviru programa Poklonički put, gosti mogu da posete manastire Mileševa u blizini Prijepolja, Dobrun i Rača, kod Bajine Bašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari