Nedavni parlamentarni izbori u Austriji označili su povratak na scenu ekstremne desnice, budući da su Slobodarska stranka (FPO) i Savez za budućnost Austrije (BZO) postale političke snage na koje treba računati prilikom razmatranja novih koalicija, smatraju britanski analitičari. Te populističke stranke ostvarile su najbolji rezultat u proteklih osam godina, kada se Austrija suočila sa sankcijama EU zbog ulaska krajnje desnice u vladu.

FPO je osvojila 18 odsto glasova, što je gotovo dvostruko više u odnosu na izbore iz 2006, dok je BZO zabeležio skok od četiri odsto glasova na 11,5 odsto. Mnogi se s pravom pitaju u čemu je tajna popularnosti te dve stranke koje su ugrozile poziciju čak i prvoplasiranim socijaldemokratama. Odgovor na to pitanje može se pronaći u njihovim predizbornim kampanjama, privlačnim za deo birača. FPO je dosta pažnje proteklih meseci posvetila pričama o „inostranim kriminalcima koji nezakonito traže azil“ i obećala da će Austrija u narednom periodu istupiti iz EU.

Na kartu „antiimigrantske politike“ odigrao je i BZO predvođen kontroverznim Jergom Hejderom, veteranom desnice u toj zemlji. Ovaj političar poznat je po pomirljivom stvau prema nacističkoj Nemačkoj. Brojni bilbordi prikazivali su Hajdera obučenog u tradicionalnu austrijsku nošnju, što je bio pokušaj pridobijanja poklonika tradicionalnih vrednosti. „Hajde da zavrnemo rukave i prionemo na posao“, poručivao je. Očigledno, takva retorika i scenografija privukli su glasače. Ohrabren izbornim rezultatom, Hajder je pozvao FPO da zajednički deluju. „Glasači sada očekuju od nas da učinimo nešto za Austriju, oni žele da premostimo razlike“, kazao je.

Mada se stiče utisak da je BZO spreman da vodi „razumniju“ politiku, protivnici stranke upozoravaju da vuk dlaku menja, ali ćud nikad. Kao argument za to, navodi se plakat iz Graca na kojem je prikazana žena kako prosi u prljavoj odeći, uz slogan: „Očistimo Grac“. Hejder je odbacio optužbe za ekstremizam, naglasivši da prosjaci naprosto žele da izmame novac od Austrijanaca i naglasio da francuski lider Nikola Sarkozi takođe ima loše mišljenje o imigrnatima. „Sarkozi je koristio isti rečnik prilikom nemira u Parizu 2005, ne možete nas kritikovati zbog korišćenja istih metoda koje upotrebljava on“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari