Albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija nakon ponovljenog glasanja osvojila je najveći broj glasova Albanaca i u novom sazivu makedonskog Sobranja imaće 18 poslaničkih mesta, sedam više od konkurentske Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduha Tačija.

Albanska partija Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija nakon ponovljenog glasanja osvojila je najveći broj glasova Albanaca i u novom sazivu makedonskog Sobranja imaće 18 poslaničkih mesta, sedam više od konkurentske Demokratske partije Albanaca (DPA) Menduha Tačija. Za dve nedelje glasanje će biti ponovljeno na četiri biračka mesta, što prema procenama iz Državne izborne komisije (DIK) može da albanskim partijama poveća ili smanji po jedno poslaničko mesto.

Dodatni aneksi u pogledu zahteva Albanaca

Analitičari podsećaju na raniji dogovor Grujevskog sa Tačijevom DPA oko praktične realizacije Ohridskog dogovora vezanog za integraciju Albanaca u državne strukture. U tom kontekstu uključivanje Ahmetijevog DUI u novi sastav vlade, mogao bi da ima dodatne „anekse u pogledu zahteva Albanaca“. U Skoplju se ocenjuje da će se pregovori oko formiranja novog kabineta premijera Grujevskog odvijati pod budnim okom predstavnika međunarodne zajednice . Ambasadorka SAD u Skoplju Džulijen Milovanović u tom kontekstu već je uputila sugestiju da u novoj vladi treba da ima mesta za obe albanske partije.

Prve procene makedonskih medija i analitičara ukazuju na to da će se premijer Nikola Grujevski suočiti sa problemom koju će stranku Albanaca uključiti u novi sastav svog kabineta. Do sada njegov partner u vlasti bio je Tačijev DPA. No, taj savez Grujevski, kako sada stvari stoje neće moći da obnovi, ili će pored Tačijeve stranke u kabinet morati da uključi i DUI.
Lider pobedničke albanske partije Ali Ahmeti, u javnom obraćanju poručio je premijeru Grujevskom „da neće dozvoliti da se bilo ko poigrava sa voljom većine Albanaca u Makedoniji“. U Skoplju se ocenjuje da je dodatni „politički vetar u leđa“ partije Alija Ahmetija uduvao sam premijer Grujevski izjavom datom u toku predizborne kampanje da će ukoliko pobedi njegova koalicija njegov partner ostati Menduh Tači iz DPA, bez obzira na rezultate koje postignu albanske partije.
Koalicija oko VMRO – DMPNE, koju predvodi Grujevski, a koja je osvojila apsolutnu većinu mandata (63 od 120) u prilici je da bira partnera iz albanskog političkog bloka (DUI 18 mandata, DPA 11), ali je sasvim izvesno da će u toj kombinatorici morati da zadovolji i političke apetite Alija Ahmetija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari