U okviru obeležavanja godišnjice streljanja kragujevačkih đaka i civila u Drugom svetskom ratu, u muzeju u Šumaricama održano je bdenje kome je prisustvovalo nekoliko desetina Kragujevčana i gostiju koji su došli na obeležavanje Oktobarskih svečanosti. Besedu o Lubardi povodom stogodišnjice rođenja slikara održala je Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu.

U okviru obeležavanja godišnjice streljanja kragujevačkih đaka i civila u Drugom svetskom ratu, u muzeju u Šumaricama održano je bdenje kome je prisustvovalo nekoliko desetina Kragujevčana i gostiju koji su došli na obeležavanje Oktobarskih svečanosti. Besedu o Lubardi povodom stogodišnjice rođenja slikara održala je Ljubica Miljković, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu. Pesnik Ričard Berns govorio je svoje stihove iz poeme „Plavi leptir“ koja će danas biti izvedena na Velikom školskom času u Šumaricama. Nemci su u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije. Njima u spomen u Šumaricama podignut je spomenik „Petom tri“, gde se obeležava godišnjica. Svoje stihove govorili su mladi pesnici Kragujevca, a u muzičkom programu učestvovao je Katedralni oktet „Sveti Roman Melod“ pri Svetouspenjskom sabornom hramu u Kragujevcu. Na kraju bdenja posetiocima je prikazan film „Ostrvo“ Pavela Lungina koji je učestvovao na Venecijanskom festivalu 2006. godine. Centralna svečanost povodom 21. oktobra biće održana danas u Šumaricama kod spomen-obeležja „Petom tri“ gde će biti izvedena poema „Plavi leptir“ Ričarda Bernsa.

Kostreš položio venac na spomenik u Šumaricama

Novi Sad, Kragujevac – Predsednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš položio je juče venac na spomenik „Petom tri“ u Šumaricama, na mestu na kojem su 21. oktobra 1941. godine nacisti streljali više od 7.000 civila, među kojima i učenike kragujevačke gimnazije. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Kostreš je prisustvovao i Velikom školskom času, koji se tradicionalno održava u Šumaricama u spomen svim žrtvama tragično nastradalim u jednom od najsurovijih zločina za vreme Drugog svetskog rata u bivšoj Jugoslaviji. „Nikada ne smemo dozvoliti da žrtve nacističkih zločina padnu u zaborav, kao što ne smemo zaboraviti ni razloge njihovog žrtvovanja. Zbog toga je apsolutno nedopustivo da bilo ko u ovoj zemlji veliča najcrnje ideologije u istoriji čovečanstva i oživljava najcrnje ideje 20. veka“, poručio je Kostreš. Dodao je da Srbija i Vojvodina treba da se ponose svojom antifašističkom istorijom i tradicijom i da poštuju tekovine koje su ostavili oni koji su boreći se protiv nacizma i fašizma dali i svoje živote.

Mirovna manifestacija pod nazivom „Veliki školski čas“, koja se u Kragujevcu tradicionalno održava u znak sećanja na žrtve fašističkog terora u oktobru 1941. godine, biće održana danas u kragujevačkom parku Šumarice, kraj spomenika odeljenju Petom tri. Na „Velikom školskom času“, koji počinje u 11.00, biće izvedena poema „Plavi leptir“ Ričarda Bernsa. U crkvi Svetih mučenika u Šumaricama sutra će u 8.00 biti organizovana liturgija. Kraj humke streljanih đaka u 10.30 sveštenici Šumadijske eparhije organizovaće moleban kragujevačkim žrtvama. Učenici Prve kragujevčke gimnazije, predstavnici republičke i gradske vlasti položiće vence i cveće kraj humke streljanim žrtvama. Nemačke okupacione snage 20. i 21. oktobra 1941. godine streljale su više hiljada civila u znak odmazde za napad čačanskog partizanskog odreda na nemačku vojsku kod Gornjeg Milanovca u kojem je poginulo deset Nemaca, dok je 26 ranjeno. Među streljanim civilima bilo je i učenika, žena i dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari