Predstavnički dom američkog kongresa tesnom većinom glasova usvojio je Zakon o reformi zdravstva, čiji je cilj smanjenje troškova lečenja i pružanje zdravstvene zaštite što široj populaciji u SAD. Predsednik SAD Barak Obama pozdravio je taj potez, izrazivši uverenost da će zakon usvojiti i Senat.

Za predlog zakona glasalo je 220 kongresmena, dok je protiv bilo 215. Posle 14 sati burne rasprave, zakon je podržalo 219 demokrata, dok je 39 bilo protiv. Kongresmen iz Luizijane Džozef Gao jedini je republikanac koji je podržao zakon, dok je 176 bilo protiv. Za usvajanje zakona demokratima je bilo potrebno 218 glasova.

Podrška američkog Kongresa Zakonu o reformi zdravstva predstavlja veliku političku pobedu Obame. Bitka za glavni prioritet njegove unutrašnje politike sada se seli u američki senat, a zatim sledi prihvatanje konačne, zajednički usaglašene verzije, koja će biti poslata na potpis predsedniku. Ovaj zakon trebalo bi da obezbedi zdravstveno osiguranje za 36 miliona Amerikanaca, koji ga do sada nisu imali.

Zakonom bi trebalo da bude pokriveno 96 odsto američke populacije, a u narednih deset godina, prema nekim finansijskim procenama, mogao bi da donese smanjenje budžetskog deficita za oko stotinu milijardi dolara. Konačno usvajanje zakona o zdravstvenoj reformi, predstavljalo bi pobedu Obame i početak najvećih promena u američkoj zdravstvenoj politici u poslednje četiri decenije.

Republikanci, čija je verzija zakona odbijena, smatraju da je zakon preskup. Finansijske procene pokazuju da bi desetogodišnji plan reforme Ameriku mogao da košta 829 milijardi dolara. Obama, međutim, ističe da bi konačno usvajanje zakona predstavljalo ključan korak u otpočinjanju najznačajnije reforme zdravstvene zaštite od 1965. „Ono što želimo jeste šansa da sprečimo budućnost u kojoj će svakodnevno 14.000 Amerikanaca gubiti zdravstveno osiguranje, a svake godine 18.000 građana umirati zato što ga nemaju“, rekao je Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari