Proizvodnja električne energije Termoenergetskog sektora Elektroprivrede Srbije ulaskom i bloka B2 Termoelektrane Kostolac B (na slici) i njegove stabilizacije nakon uhodavanja i sinhronizacije na mrežu, beleži od utorka najveću dnevnu proizvodnju električne energije od 92, 6 GWh bez panonskih termoelektrana.

Ako se pridoda bilansu i njihova proizvodnja, onda je rekord od 94, 2 GWh dnevno najveći učinak ikada ostvaren u Elektroprivredi Srbije. Učešće Kostolca u ukupno ostvarenoj proizvodnji Termoenergetskog sektora EPS je na 22, 4 odsto električne energije, a sistemu je isporučeno 20,7 GWh električne energije, što je takođe blizu rekorda ostvarenog iz februara prošle godine.

Velika ulaganja u revitalizacije termoelektrana u EPS, među kojima je i upravo završena revitalizacija bloka B2 u Kostolcu, donela je značajno povećanje snage postojećih blokova, ali su efekti i u povećanju energetske efikasnosti, što će u budućnosti biti primarni cilj ovog sektora. Revitalizacijom bloka B1 predviđenom za 2014. godinu dobiće se 30 megavata nove snage, što praktično znači da će u narednih deset godina povećanom snagom oba revitalizovana bloka sa dodatnih 60 megavata ostvariti i dobit od blizu 100 miliona evra, ili nešto više od polovine uloženih sredstava iz kineskog kredita.

Treba pomenuti i dobar rad ugljarskog sektora, koji je obezbedio značajne zalihe uglja na deponijama i radi na proizvodnji, takođe maksimalnim kapacitetima, čime doprinose odličnim rezultatima termoenergetičara. U Kostolcu se dnevno sa Površinskog kopa „Drmno“ isporučuje preko 20.000 tona lignite, a sva četiri bloka kostolačkih termoelektrana rade maksimalnim kapacitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari