U Pirotu vlada veliko interesovanje građana za izdavanje biometrijskih pasoša i ličnih karata. Portparolka Policijske uprave u Pirotu Olivera Kostić kaže za Danas da je prošle godine ova policijska uprava primila preko 9.000 zahteva za izdavanje putnih isprava, a da je oko 8.100 gotovih pasoša uručeno građanima. Primljeno je i preko 8.000 zahteva za izdavanje ličnih karata, od kojih je 7.770 preuzeto.

– U januaru ove godine podneta su 1.054 zahteva za nove lične karte, a 925 su uzete. Za izdavanje pasoša primljena su 1.082 zahteva, a 1.002 putne isprave su građani uzeli. I dalje imamo problem velikog broja gotovih putnih isprava po koje građani nisu došli. Reč je uglavnom o pasošima naših građana koji žive u inostranstvu. Leti dođu u Pirot, predaju zahtev za putnu ispravu. Budući da imaju stari pasoš koji važi do kraja ove godine, oni i dalje zbog vize koriste stari pasoš. Nadamo se da će u narednom periodu svi preuzeti svoje nove putne isprave, jer je veliki broj biometrijskih pasoša kod nas i čeka svoje vlasnike – kaže Kostićeva.

Prema njenim rečima, gužvi u prostorijama Policijske uprave za izdavanje ovih dokumenata nema, jer se građanima zakazuje termin.

– Sama procedura traje nekih dvadesetak minuta. Želimo da izbegnemo čekanje po hodnicima i zato zakazujemo termine. Građani dođu na vreme, ali se dešava da je sistem opterećen i da onda moraju da čekaju, ponekada i po pola sata. Iako je sada sredina februara, svi termini su već zauzeti u martu na poslovima izdavanja pasoša i ličnih karata. To što je veliko interesovanje za izdavanje pasoša objašnjavamo činjenicom da je posle ukidanja viza povećano interesovanje za putovanja, a kod ličnih karata za rešavanje nekih svojih prava. Rok za izdavanje ličnih karata je 15, a za pasoše 30 dana. Napominjem da se putne isprave i lične karte rade u Beogradu. Obično su ti rokovi i kraći, ali građani moraju to da imaju u vidu ukoliko planiraju negde da putuju ili da ostvare neko svoje pravo – kaže Kostićeva.

U ovoj Policijskoj upravi dnevno mogu da obrade oko četrdesetak zahteva. – Šalteri na upravnim poslovima rade u dve smene, od 7 do 20 sati uveče. Subotom od 8 do 14 sati. Nije redak slučaj da naši radnici ostanu i posle 20 sati, jer se desi da neko od građana ima hitan razlog da putuje i zbog toga se radi i produženo – kaže Kostićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari