Izbor za člana Izvršnog odbora Svetske zdravstvene organizacije u Ženevi za mene, pre svega, znači veliku čast i ogromnu obavezu. Reč je o rukovodećem telu koje broji 32 člana, od kojih je osam iz zemalja evropskog kontinenta.

Ove godine izabrana su četiri nova člana, na period od tri godine, a pored mene imenovani su i predstavnici Francuske, Nemačke i Estonije – izjavio je za Danas Tomica Milosavljević, ministar zdravlja u Vladi Srbije, koji je na zasedanju regionalnog komiteta SZO u Tbilisiju izabran u rukovodstvo ove organizacije.

Prema njegovim rečima, ovaj izbor predstavlja i priznanje za nekoliko godina rada u SZO, ali i veliko priznanje za zdravstveni sistem Srbije i za Srbiju uopšte, a dolazi u trenutku koji je veoma značajan za Srbiju.

– Ovaj izbor biće prilika da dalje unapređenje zdravstvenog sistema Srbije u međunarodnim relacijama bude prepoznato na pravi način. Članstvo u rukovodećem telu SZO predstavlja priliku da se zastupaju interesi evropskog kontinenta, a ne samo jedne države. Izvršni odbor u Ženevi ima veoma odgovoran posao, za kreiranje globalne politike, na nivou čitave planete, kao i određivanje smerova kako će se ona sprovoditi i voditi – odgovara generalnom direktoru SZO – istakao je Milosavljević.

S obzirom na to da postoje ogromne razlike u zdravlju stanovnika na našoj planeti, i odgovornosti SZO su velike, kaže ministar zdravlja i podseća da je prvi predsednik Skupštine SZO 1946. godine bio Andrija Štampar, čovek iz naših krajeva.

– Kao zemlja dugo nismo imali način da budemo u vrhu ovog tela. Tim pre osećam veliku odgovornost i mislim da ćemo, kao zdravstveni sistem, biti na nivou zadatka, da ćemo da pomognemo drugima ali i da ćemo, s druge strane, da nađemo odgovor na velika pitanja – ocenio je ministar Milosavljević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari