"Velimir Ilić psovao i vređao policajca": Drumski incident od pre 20 godina 1Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Dnevni list Danas je pre 20 godina opisao jedan drumski incident koji se dogodio u blizini Užica, bilo je psovanja i vređanja službenog lica, a glavni akter bio je tadašnji ministar za kapitalne inesticije Velimir Ilić.

Tom prilikom je, kako je pisao list Danas, Velimir Ilić napao, vređao i psovao saobraćajnog policajca SUP Užice nakon što je ovaj zaustavio vozilo zbog učinjenog prekršaja na putu Užice-Zlatibor.

Vozilom je upravljao muškarac koji se predstavio kao „pratnja ministra Velimira Ilića“.

Kako je novinar Danasa napisao, svedoci ovakvog neprimerenog ministrovog ponašanja bili su pomenuti policajac, ali i dve osobe iz Zemuna koje su se nalazile u vozilu beogradske registracije, a koje je policija takođe kontrolisala.

Prema tadašnjim saznanjima novinara Danasa, na jednoj deonici magistrale gde se tada nalazila benzinska pumpa Daneks, tokom redovne kontrole saobraćaja policajac je primetio putničko vozilo tamnoplave boje civilnih registarskih oznaka, ali sa rotacionim svetlom na krovu.

Vozilo se velikom brzinom kretalo ka Zlatiboru.

Kako je novinar Danasa napisao, pretpostavka je da se u ovom automobilu nalazio ministar Velimir Ilić.

Nakon desetak minuta iz istog pravca naišlo je vozilo marke fiat, zelene boje, koje je preteklo teretno vozilo sa prikolicom u nepreglednoj krivini, ali i dva putnička vozila i to na deonici puta na kojoj je oznakama na kolovozu i vidno postavljenim saobraćajnim znakom, zabranjeno preticanje.

Pošto se radilo o teškim saobraćajnim prekršajima, policajac je motociklom krenuo za zelenim fiatom kako bi ga zaustavio, utvrdio identitet vozača i protiv njega podneo prekršajnu prijavu.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Vozilo je uspeo da stigne i zaustavi, a kada je vozaču predočio učinjene prekršaje i počeo da piše prekršajnu prijavu, vozač mu je rekao:

„Nemoj da pišeš prijavu, ja sam pratnja vozilu u kome se nalazi ministar“.

Vozač nije mogao ovo da dokaže jer kod sebe nije imao službenu legitimaciju, međutim, iz saobraćajne dozvole utvrđeno je da je automobil vlasništvo Opštinske uprave u Čačku.

U međuvremenu, vozač je nekoga pozvao mobilnim telefonom, rekao da ga je zaustavila policija i da mu pišu prijavu, a onda je telefon ponudio saobraćajcu i rekao mu: „Javi se ministru“.

Policajac je odbio da se javi i nastavio da popunjava prijavu, a onda se pojavio Velimir Ilić sa još jednim telohraniteljem u vozilu.

Policajac je imao kacigu i nije video šta se iza njega dešava, jedan do tek pristigle dvojice mu je uzeo prijavu, a drugi mu je zavrnuo ruku.

Policajac je uspeo da se okrene i video je tadašnjeg ministra Ilića kako drži prekršajnu prijavu.

Kako je novinar Danasa to opisao, Ilić je u „svom prepoznatljivom stilu“ vikao, vređao i pretio policajcu „raspaljujući arsenal psovki poput pravog drumskog razbojnika“.

Kako su očevici tada rekli novinaru Danasa, vređao je policajca i nazivao ga seljačinom.

„Ti me teraš da se vraćam? Šta zaustavljaš sve ove ljude, pun mi je… policije, barabo jedna“, besneo je Ilić.

Nekoliko puta je policajcu opsovao „majku seljačku“ i poručio mu: „Zapamtićeš me za sva vremena, majmune jedan“.

Za to vreme, vozač zelenog fiata uzeo je svoja dokumenta sa haube i nastavio vožnju ka Zlatiboru, to su učinili i Velimir Ilić i njegov telohranitelj.

Kako je Danas tada saznao, o Ilićevom ponašanju je sačinjena službena beleška i prosleđena užičkom SUP-u, a sa slučajem je bio upoznat i vrh MUP-a Srbije.

Na insistiranje Danasa da sazna da li je protiv Velimira Ilića pokrenut postupak zbog sprečavanja službenog lica da izvrši službenu radnju, nadležni u užičkom SUP-u nisu ni demantovali ni potvrdili ovaj događaj, samo su rekli da nemaju ovlašćenja da komuniciraju sa novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari