Veljko Vujačić: Zašto se Jugoslavija raspala u ratu, a SSSR u miru

ISTORIJSKO-SOCIOLOŠKA STUDIJA

Ostavite komentar


    1. Da se
      Sovjetski savez raspao u ratu … e toga su se grdno plašili gospodari rata, Evrope a sigurno i ovakvog sveta ne bi više bilo, a ni gospodara rata, moralo je „take it easy“

      1. Titov dizivotni kuvar Mića Stojanović u knjizi Kako sam skuvao istoriju tvrdi da je Tito ostavio u amanet rukovodstvu da u slucaju raspada Jugoslavije tj socijalizma gledaju sta Rusi rade i tako se postave, kopiraju

    2. SSSR se mirno raspao?! Da li ste realni?
      Sta su onda nemiri u Azerbejdzanu, i proterivanje 200.000 Jermena iz Bakua i drugih gradova (intervenisala Sovjetska armija)! Pobuna ruske manjine u Moldaviji pod parolom da zele da ostanu u Rusiji (tako je nastalo Pridnjestrovlje). Krvavi neredi u Gruziji koji su kulminirali otcepljenjem dve pokrajine Abhazije i J. Osetije. Neredi u Srednjoj Aziji…
      Ako j miran raspad SSSR-a sukob u kome je nekoliko miliona ljudi raseljeno a poginulo na hiljade sta je onda rat molici lepo?

  1. Tito se samo u početku izjašnjavao kao Jugosloven. Kasnije se, ako ne grešim, na čuvenoj 8. sednici, izjasnio kao Hrvat i dodao ulje na vatru nacionalizmu. Deluje mi da je razbijanje stare države bilo planirano još za njegovog života. Da li ista sudbina jednog dana čeka EU, da li je raspad SFRJ model za tako nešto? Iskreno, s obzirom na beskrajnu ljudsku glupost, plašim se toga.

    1. Čuvena 8. sednica je bila sednica saveza komunista Srbije i održana je 1987. Toj sednici je Tito mogao prisustvovati samo posredstvom medijuma pošto je bio mrtav već 7 godina. SKJ nije držao sednice već kongrese. 8. Kongres SKJ je održan 1964. i nije posebno „čuven“ po nekim bitnim događajima.

  2. Kao svi Srbi i ovaj se cese po glavi i nagadja. Sva ‘siva materija’ (mozak) i u pomenutoj pecini i u ‘crvenoj’ Jugoslaviji bila je hrvatska i slovenacka a samo glavni grad drzave je bio srpski (taman toliko da im podvala ‘drzi vodu dok majstori odu’ lakse prodje). Rankovic im intelektualno nije bio dorastao. Obzirom da je sam sebe inkriminisao nije otisao na Goli otok da tuca kamen nego su ga poslali u vilu u Dubrovniku da uziva…. Poredjenje sa SSSR-om je kvazinaucno,… itd, itd..

    1. Ovaj radi za zapad tako da to sve objašnjava…. 200 godina se intenzivno radi na uništenju Srba, na razne načine. Ovaj voli samo sebe i nikog više.

  3. Vi ste pametni pa zato ste ratovale sa svim komsijama i na kraju ostaliste u pasaluk na vodi dase kupate s zabe

  4. Juga se u dogovorenom ratu raspala zbog društvene svojine. Dok su radnici bili na ratištima banda mešetara svih bivših republika menja društvenu u akcionarsku svojinu u kojoj je država većinski vlasnik. To je bio začetak pljačkaških privatizacija. A narodi Jugoslavije su posle smrti Tita, sistematski uvodni u nacionalizam koji im je omogućio da danas budu robovi u svojoj zemlji. Nije Aca Srbin slučajno bio na Maksimiru 90 te.

    1. JUGU JE RAZBILA SPOLJA NJEMACKA A IZNUTRA HRVATSKO-ALBANSKI NACIONALIZAM I ZELJA SLOVENACA DA SE ODVOJE OD BALKANACA.SRBI SU PLATILI NAVECU CIJENU JER NE ZNAJU DIPLOMATIJU.TAKO JE NESTALA OZBILJNA DRZAVA KOJU JE STVORIO ALESNDAR A OBNOVIO JOSIP. PRVOG JE TO KOSTALO ZIVOTA A DRUGOM DOVELO PLANETU NA SAHRANU.TAKO JE BILO A ZASTO, DRUGOM PRILIKOM!

  5. Ovaj radi za zapad tako da to sve objašnjava…. 200 godina se intenzivno radi na uništenju Srba, na razne načine. Ovaj voli samo sebe i nikog više.

  6. Jugoslavija kao takva je bila greška od samog početka. Kraljevinu je držala diktatura, a posle građanskog rata FNRJ pa posle SFRJ je držala zajedno UDBA, to jest komunističks diktatura. Kako Hrvati nisu prošli kroz proces defašizacije kao Nemci, bilo je samo pitanje vreme kada će ukinuti prva naroda (Srba) u tadašnjoj SR Hrvatskoj.
    Na kraju nemojmo zaboraviti da je Srpskom nacionalnom korpusu najveće zlo učinjeno od NDH, ali mnogo veće zlo je učinjeno od KOMUNISTA.

    1. Stvarno si Afrikanac. Jugoslovenska ideja je mnogo starija i od Kralja i od Tita. Na zalost za sve svadje, rasprave i na kraju razilazenje, potrebno je najmanje dvoje ili vise, u ovom slucaju nacija. Tito je govorio da jedan nacionalizam hrani drugi i da zato cuvamo bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svog. Krajnji rezultat nije nacionalni preporod nijedne bivse jugo-nacije vec klasicna kolonizacija i revizija najgoreg kapitalizma kod svih. Na kraju, licemerno zvuci, kad se sve elite bore za ulazak u EU. Tamo bi valjda trebalo da ponovo budemo sa nasom tzv bracom, a sada to ne smeta nijednom nacionalizmu. Ostaje samo promena prestonice: nije vise Beograd nego Brisel, ali sada pod nemackom ekonomskom i svakom drugom cizmom.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 16. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.