Direktor policije Milorad Veljović izjavio je juče da je jedan od najvećih interesa Srbije da nađe i uhapsi dvojicu preostalih haških optuženika – Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– Sve bezbednosne službe maksimalno preduzimaju mere da se što pre okonča saradnja sa Haškim tribunalom – rekao je Veljović u MUP-u Srbije posle potpisivanja ugovora o donaciji softvera Službi za istrage ratnih zločina. On je istakao da je okončanje saradnje sa Tribunalom prioritet Srbije i da će novi softver olakšati posao policije i bezbednosnih službi u tom cilju. Softver su Službi za istragu ratnih zločina pri MUP-u, zajednički poklonile Vlada SAD i Misija OEBS u Srbiji. Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik kazala je da softver za pretragu podataka ima mogućnost pretrage kompletnog teksta sa papira, elektronskih fajlova i elektronske pošte i koriste ga Tribunal u Hagu i Misija Euleks na Kosovu. Šef Misije OEBS Dimitrios Kipreos istakao je da će softver ojačati sposobnost Srbije za preuzimanje velikog broja slučajeva od Tribunala.

Ministarstvo pravde SAD je za softver dalo 48.000 dolara, a OEBS će paket dopuniti programom obuke vrednosti 20.000 dolara.

Proširena optužnica protiv Bosiljke Mladić

Beograd – Suđenje supruzi haškog begunca Ratka Mladića, Bosiljki, zbog nedozvoljenog držanja oružja u njihovoj porodičnoj kući na Banovom brdu, odloženo je za 5. april 2011. godine, pošto joj je juče uručena nova, proširena optužnica. Prema novoj optužnici, spojenoj sa starom kojom je Mladićeva supruga optužena za nedozvoljeno držanje tri pištolja i puške, ona se sada tereti i za nezakonito držanje još 60 puščanih metaka i 26 patrona za lovačku pušku. Tanjug

Ljajić: Biće rezultata u potrazi

Beograd – Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da je siguran da će aktivnosti na lociranju preostala dva haška optuženika dati rezultat, uprkos svim teškoćama. „Pokazali smo političku volju i imali smo uspeh u potragama za mnogim haškim optuženicima i siguran sam da će sve ovo što radimo na lociranju preostala dva haška optuženika dati rezultat uprkos svim poteškoćama i objektivnim okolnostima u kojima se nalazi“, rekao je Ljajić. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari