Vels predao američku notu japanskom poslaniku 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Pre 80 godina, listovi „Pravda“ i „Vreme“ su izveštavali o odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Japana, kao i o izjavama američkog predsednika o broju potrebnih vojnika.

Vels predao američku notu japanskom poslaniku 2
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

U Vašingtonu je Samner Vels primio japanskog poslanika i predao mu notu vezanu za razvoj američko-japanskih odnosa od početka kinesko-japanskog rata, saznaje list „Vreme“ pre 80 godina.

Naime, američka vlada u noti opominje vlast u Tokiju da su Sjedinjene Države veoma zainteresovane za Daleki istok.

„Prilikom predaje note, gospodin Vels je jasno i veoma energično saopštio japanskom poslaniku da Sjedinjene Države neće moći dugo da trpe da se njeni bitni trgovački interesi na Dalekom istoku krnje od strane Japana“, piše „Vreme“.

List zaključuje da je predaja ove note najverovatnije početak novog perioda u američko-japanskim odnosima koji bi u budućnosti mogli bitno da utiču na situaciju u Tihom okeanu i na Dalekom istoku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Vels predao američku notu japanskom poslaniku 3
Foto: Screenshot/ Digitalna.nb.rs

List „Pravda“ prenosi izjavu američkog predsednika Frenklina Ruzvelta da je neophodno „pod zastavu“ pozvati kontingente nacionalne garde. Prvi kontingent od 55.000 za 15. septembar, drugi od 65.000 za 15. oktobar i treći od 40.000 sredinom decembra.

Predsednik Ruzvelt je dodao da je protiv odlaganja zakona o opštoj vojnoj obavezi i da se to pitanje mora rešiti u narednih 14 dana, kao i da bi snabdevanje vojske trebalo završiti u toku jeseni.

Po njegovom mišljenju, Sjedinjenim Državama je potrebno 1.200.000 vojnika, dok bi na godišnjem nivou trebalo regrutovati 400.000 novih vojnika.

„Pravda“ piše i o inspekcionom putovanju američkog ministra mornarice Frenka Noksa, prilikom kog će on posetiti pomorske i vazduhoplovne baze u San Francisku i na Havajima.

List ističe da je ovo prvi put za poslednjih 10 godina da jedan ministar Sjedinjenih Država posećuje baze na Havajima i uopšte na Pacifiku.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari