Donacijom vatrogasaca Južnog Velsa, polovna vatrogasna vozila dobilo pet opština – Ruma, Sremska Mitrovica, Stara Pazova, Pećinci i Ivanjica. Ova vozila uručena su proteklog vikenda u prostorijama Vatrogasno-spasilačke jedinice u Rumi.

Ona su kao i oprema u funkcionalnom stanju i biće od velike pomoći domaćim vatrogasnim službama, ocenjeno je prilikom primopredaje vozila.

Inače, ovo je jedna u nizu donacija Velšana Sremcima, a odvija se u okviru saradnje Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Vatrogasno-spasilačke službe Južnog Velsa. Na svečanosti u vatrogasno-spasilačkoj jedinici u Rumi bili su toga dana Vera Dženkins, gradonačelnik grada Kafili u Južnom Velsu, Goran Nikolić, načelnik uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica Srbije, Bojan Kostić, pomoćnik načelnika, Stevan Pejić, načelnik na vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici, Pera Radojčić, komandir vatrogasno-spasilačke jedinice u Rumi, 14 vatrogasaca iz Južnog Velsa, kao i predstavnici sremskih opština.

Prema navodima komandira vatrogasne službe u gradu Kafili Stiva Logana ovaj program ne bi bio moguć bez dobrog tima u Velsu i partnerstva sa MUP-om Srbije i Sektorom za vanredne situacije. Vlasti koje se bave vatrogasnim jedinicama obavezale su se da kroz ovaj projekat, koji traje tri godine, pomognu Srbiji, uz uverenje da će se to prijateljstvo i dalje razvijati. Goran Nikolić je naglasio da je najveća dimenzija svega ovoga što su Velšani na dobrovoljnoj bazi sakupljali novčana sredstva kako bi vatrogasna vozila dovezli u Srbiju.

– Lokalne samouprave u Sremu nisu u situaciji da izdvoje sredstva koja su potrebna za kvalitetno opremanje vatrogasnih jedinica i njihovo efikasno izvršenje zadataka. Zbog toga, pomoć koju nam vi u ovom trenutku pružate zaista je dragocena. Nadam se da ćemo u narednom periodu i mi dostići nivo razvoja koji će nam omogućiti da kupujemo nova vozila, a do tada mislim da je ovo pravi način podizanja kvaliteta usluga naših jedinica – rekao je predsednik opštine Ruma Goran Vuković.

Melem na ranu

Načelnik odseka za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici Stevan Pejić naglasio je da donirana vozila iz Velsa, mada su u proseku stara oko 20 godina, mogu koristiti svojoj nameni bar desetak godina. „Vrednost jednog novog vatrogasnog vozila se kreće od 180.000 do 200.00 evra, tako da je teško utvrditi pravu novčanu vrednost ove pomoći. Pomoć je dragocena, imajući u vidu da je domaći vozni park na ivici izdržljivosti, kao i to da je samo u prošloj godini na teritoriji Srema bilo 1.600 intervencija. Ova četiri vozila, pravi su melem na ranu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari