Povodom Dana oslobođenja Požarevca, gradsko rukovodstvo i predstavnici Rusije, Belorusije i Velike Britanije položili su vence na spomen obeležja borcima poginulim u Prvom i Drugom svetskom ratu. Vence su najpre, uz minut ćutanja, položeni na spomenik Srpskom Vojniku, a zatim na Spomen kosturnicu palim Crvenoarmejcima i Spomenik streljanim rodoljubima na Čačalici.

Predsednik SUBNOR-a Dragan Lazović istakao je da je Srbija danas slobodna zahvaljujući žrtvama narodnooslobodilačke vojske. – O tim žrtvama moramo pričati generacijama koje dolaze kako bi se kroz čuvanje uspomena na njih spečilo prekrajanje istorijske istine i očuvao antifašistički duh srpskog naroda na koji je Srbija ponosna kao i na sve svoje oslobodilačke ratove i pobede kojima je izborila svoje časno mesto u porodici evropskih naroda, rekao je, između ostalog, Lazović.

Vence su, u ime Grada Požarevca, položili gradonačelnik Miodrag Milosavljević i predsednik Skupštine grada Miomir Ilić. Počast stradalima odali su: predstavnici Braničevskog upravnog okruga, Vojske Srbije, SUBNOR-a, SPS-a Požarevac, MZ „Čačalica“, Udruženja potomaka ratnika 1912-1920 i Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari