Predsednik Venecuele Ugo Čaves najavio je kupovinu najmanje pet podmornica iz Rusije u okviru dogovora vrednog 500 miliona britanskih funti. Ovaj potez Karakasa uzbuna je za Belu kuću i potvrda rastuće moći Venecuele u regionu. Očekuje se da će Čaves potpisati sporazum tokom posete Moskvi naredne nedelje.

Predsednik Venecuele Ugo Čaves najavio je kupovinu najmanje pet podmornica iz Rusije u okviru dogovora vrednog 500 miliona britanskih funti. Ovaj potez Karakasa uzbuna je za Belu kuću i potvrda rastuće moći Venecuele u regionu. Očekuje se da će Čaves potpisati sporazum tokom posete Moskvi naredne nedelje. Prema pisanju ruskog Komersanta Venecuela je pristala na ugovor koji predviđa kupovinu pet podmornica tipa „projekt 636“ i četiri podmornice tipa „projekt 637 amur“. Čaves želi da iskoristi podmornice kao keca u rukavu za svaki budući eventualni trgovinski embargo SAD, kao i za sredstvo odbrane svojih podvodnih sprudova bogatih naftom, piše list. Prošle godine Čaves je kupio 24 ruska aviona tipa „sukoi 30“ dvosede, 34 helikoptera i 100.000 kalašnjikova. Ugovor je, kako je preneto, vredan 1.9 milijardi engleskih funti.
Venecuela koje je potpisala odbrambeni pakt s Kubom sada je, posle Alžira, na drugom mestu u svetu po kupovini ruske vojne opreme. Ukoliko se dogovor o kupovini podmornica na kraju i ostvari Venecuela će imati najveću podmorničku flotu u Latinskoj Americi. Vojni eksperti izjavili su da podmornice koje idu na dizel gorivo koje Rusi prodaju Venecueli nisu odgovarajuće američkoj nuklearnoj floti i napravljene su prema modelu koji su koristili Nemci tokom Drugog svetskog rata. Pavel Felgenhauer, nezavisni vojni analitičar, izjavio je: „U svetu podmornica ovo je ekvivalent ‘ladi’. One su nenuklearne, koriste dizel i imaju snorkel. Rusija prosto nema tehnologiju za proizvodnju modernih torpeda“. Ali, oni su i dalje ozbiljna pretnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari