Predsednik Venecuele Ugo Čaves obezbedio je još jedan šestogodišnji mandat na čelu države pošto je na predsedničkim izborima održanim u nedelju porazio Enrikea Kaprilesa.

Rezultati nakon 90 odsto prebrojanih glasačkih listića pokazali su da je Čavesu poverenje poklonilo više od 54 odsto građana, odnosno 7,4 miliona, dok je 45 odsto glasalo za Kaprilesa, saopštila je predsednica Nacionalne izborne komisije Tibisej Lusena. Prema njenim rečima, svoje pravo glasa iskoristio je 81 odsto od 19 miliona registrovanih birača, što je jedna od najvećih izlaznosti u proteklih nekoliko godina.

Ovo je Čavesova četvrta izborna pobeda tokom gotovo četrnaest godina za državnim kormilom, iako je osvojio manji broj glasova nego na izborima 2006, kada mu je poverenje ukazalo 63 odsto biračkog tela. Obezbedivši novi šestogodišnji mandat, predsednik Venecuele će nastaviti da se zalaže za tranziciju u socijalizam u zemlji koja ima najveće naftne rezerve na svetu, podsećaju strane agencije.

Nakon proglašenja pobede Čaves se s podignutom pesnicom obratio pristalicama s balkona predsedničke palate. „ Venecuela će nastaviti svoj marš demokratskim putem ka socijalizmu 21. veka. Pobedila je revolucija“, rekao je reizabrani predsednik države i dodao da su njegove pristalice „glasale za socijalizam“, „Danas smo pokazali da je demokratija u Venecueli jedna od najboljih demokratija na svetu i tako će biti i u budućnosti.“ On je čestitao i opoziciji i liderima opozicije jer su „priznali pobedu naroda“.

Kapriles je čestitao Čavesu na izbornoj pobedi i rekao svojim pristalicama da se ne oseća poraženo:“Želim da čestitam kandidatu, predsedniku republike Ugu Čavesu“, rekao je Kapriles u svom izbornom štabu, kada se takođe zahvalio više od šest miliona ljudi koji su za njega glasali, „Tražim danas od onog koji ostaje na vlasti da pokaže poštovanje i uviđavnost prema gotovo polovini građana koji se ne slažu s vladom“. Kandidat oko 30 stranaka opozicije je dodao da su tokom izborne kampanje „posejali seme širom Venecuele iz koga će nići mnogo stabala.“

Nakon objave vesti o reizboru predsednika države u centru Karakasa počelo je slavlje, te je upriličen vatromet, dok su Čavesove pristalice mahale zastavama ispred predsedničke palate. S druge strane, kritičari Čavesa su isticali da je predsednik izazvao podele, nazivavši svoje protivnike „fašistima“, „jenkijima“ i „neonacistima“, te će im biti teško da još šest godina istrpe konfliktnog lidera za državnim kormilom. Neki od njih su uoči glasanja čak rekli da će napustiti zemlju ukoliko Čaves ponovo odnese izbornu pobedu.

Podrška Argentine, Ekvadora i Bolivije

Buenos Ajres – Troje vođa iz redova latinoameričke levice čestitale su juče Ugu Čavesu njegov reizbor na mestu predsednika Venecuele – argentinska predsednica Kristina Kirhner i predsednici Ekvadora i Bolivije Rafael Korea i Evo Morales. Odmah po objavi rezultata prva reakcija je došla iz Buenos Ajresa sa čestitkom od argentinske predsednice. „Danas, Ugo, želim da ti kažem da si radio, sejao, zalivao i danas si požnjeo“, napisala je Kristina Kirhner na svom Tviter nalogu. U Kitu, socijalistički predsednik Ekvadora Rafael Korea takođe je čestitao svom venecuelanskom kolegi s kojim je blizak. „Čaves, pobednik sa gotovo deset poena prednost. Živela Venecuela, živela Velika domovina, živela bolivarska revolucija“, napisao je Korea na svom mikro blogu. Drugi bliski saradnik Čavesa, bolivijski predsednik Evo Morales pozdravio je „trijumf demokratije“ u Venecueli i istakao da je Čavesova pobeda takođe pobeda svih naroda Latinske Amerike, u poruci koji je objavila bolivijska zvanična agencija. Beta-AFP

Čestitke i saveti Ešton

Brisel – Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je juče venecuelanskog predsednika Uga Čavesa da iskoristi svoj novi šestogodišnji mandat da „pruži ruku svim sektorima društva“ i da „promoviše osnovne slobode“. Ešton je u saopštenju navela da želi da „čestita Čavesu na njegovom reizboru“. „Sa pobedom dolazi i odgovornost. Tokom svog novog mandata predsednik Čaves treba da pruži ruku svim sektorima venecuelanskog društva, da ojača institucije zemlje i promoviše osnovne vrednosti“, navela je Ketrin Ešton u saopštenju. Beta-AFP

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari