Posle Kraljevčana i Čačana, i Užičani imaju priliku da pogledaju skulpture i drvoreze episkopa žičkog Justina (Stefanovića). Postavka pod nazivom „I u vekove vekova“, koju su priredili Dragana Obradović i Dragan Tomanović, kustosi Narodnog muzeja u Užicu, biće otvorena tridesetak dana u toj ustanovi.

Postavku čini tridesetak eksponata sa sakralnim i profanim naracijama, izrađenih plitkim ili dubokim duborezom u jednoj vrsti drveta ili njihovom kombinacijom (šimšir, topola, hrasta, fosilno drvo…), čije forme i motivi nastaju veštim korišćenjem tekstura, boja, oblika, pukotina i čvorova tog plemenitog materijala. U prepunoj dvorani Narodnog muzeja postavku je otvorio užički gradonačelnik Tihomir Petković, dok je kustoskinja Dragana Obradović istakla da autor „pokazuje potpunu umetničku slobodu i slobodu u formi, spajanjem, nadovezivanjem, lepljenjem različitih vrsta i delova drveta“.

– Svaki komad drveta je prikazan onakav kakav jeste, sa svim svojim savršenostima i nesavršenostima, a ostavljene pukotine i čvorovi su uklopljeni tako da naglašavaju određene delove lica ili tela, što doprinosi izražajnosti kompozicije. Umetnik maestralno uklapa sitne čvorove koji postaju oko ili šara na skulpturi – navela je Obradovićka.

Episkop Justin, koji se bavi duborezom duže od tri decenije, objašnjava da u „drvetu, kao svetom materijalu, pokušava da izrazi svoju veru i svoju umetnost“, podsetivši na to da se izložba priređuje u vreme Velikog posta, kada se, kako je istakao, „svi trudimo da kroz post i molitvu udvostručimo ljudske vrline“.

Episkop je objasnio da svojim delima nije hteo ništa da kaže, već da je radio ono što je osećao, ali da eksponati prikazuju delove i suštinu ovoga sveta, za koji je rekao da je „predivno stvoren“.

– Ipak, zloupotrebom ljudi, ovaj svet je došao u situaciju u koju je došao. Moje poruke su da lepota spasava svet, da su lepota i istina Isus Hrist, koji nam daje ono što je najlepše i potrebno je da pronađemo tu lepotu i da joj težimo – poručio je vladika, koji postavkom u Užicu završava ciklus „I u vekove vekova“, jer priprema novu izložbu povodom devet vekova samostalnosti SPC koja će biti obeležena 2019. godine.

Učio od najvećih majstora

Justin Stefanović rođen je 1955. godine u Čačku. Svoj prvi duborez je izradio pred odlazak u manastir Crna Reka, 1979. godine. Tokom bogoslovskog usavršavanja na postdiplomskim studijama u Grčkoj od 1987. do 1990. učio je od velikih majstora duboreza i po povratku u zemlju nastavio je umetnički rad. Više puta je samostalno izlagao i učestvovao na grupnim izložbama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari