Vrhovni poglavari Islamske zajednice (IZ) Srbije i u Srbiji, reisu-l-ulema Adem Zilkić i muftija Mevlud Duduić uputili su muslimanskim vernicima poruke povodom velikog praznika Kurban bajrama.

Reis Zilkić je svojim sledbenicima poručio da je „vera nada, koja podstiče čoveka da smelije i hrabro ide napred. I zato veru čovek treba da traži u sebi, da je razgara kao plamen. Vera je nepresušna, neiscrpna moć koja nema granica“. Vrhovni poglavar IZ Srbije napiso je da se nada „da je došlo vreme da muslimani Srbije krenu smelije, iskrenije jedan drugom u čvrst zagrljaj jedinstva i iskrenog bratstva“.

„Dosta je bilo nepromišljenosti, mržnje, manipulacija i neodmerenih postupaka. Bajram je blagdan u kome podnosimo kurban kao simbol žrtva. Okupljeni na Bajram oplemenjujemo svoju dušu, čistimo svoju savest i jačamo naša srca, pravilno se određujući prema ljudima i prema stvarima“ – poručio je reisu-l-ulema Zilkić i pozvao vernike da kao „što u velikom danu prinosimo žrtvu kurbana u ime Alaha, žrtvujemo tako sebičnost, zavist, pohlepu, laž, klevetu, sumnju i međusobno nepoverenje kako bismo se približili jedni drugima“.

Bajramsku poruku predsednika Mešihata IZ u Srbiji muftije Mevluda Dudića pročitao je imam Irfan Malić. Muftija Dudić je poručio vernicima da se „božja milost prema ljudima ogleda u činjenici da kroz sve obavezne ibadete čovek čini sebi dobro. Sve ono što je vredno zahteva požrtvovanost čoveka. Kurban“.

„Ovaj Kurbanski bajram dočekujemo u svetlu radosti zbog odlaska velikog broja sandžačkih hadžija, naših ambasadora, koji će na Arefatu moliti za svoje potrebe, svoj hal, ali i za Sandžak i sve muslimane u Srbiji“, navodi se u poruci muftije Dudića i naglašava da se posebna molitva upućuje za pomoć „onom delu umeta kojima je ovih dana i meseci jako teško – izbeglicama, da urazumi odgovorne da ih tretiraju na način dostojan čoveka“.

Kurban bajram je poznat i kao hadžijski, jer se u vreme njegovog obeležavanja obavlja muslimansko hodočašće u svetilište Meka. Praznik se proslavlja četiri dana. Ove godine u organizaciji obe IZ na hadž je otišlo oko 400 vernika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari