Veran Matić: KRIK u opasnosti, sudija praktično traži doživotnu zabranu bavljenja novinarstvom 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić uputio je pismo međunarodnim organizacijama za zaštitu novinara u kojem je upozorio na posledice koje po redakciju istraživačkog portala KRIK može imati tužba koju su protiv tih novinara podneli sudija Apelacionog suda Dušanka Đorđević i njen suprug.

Matić je u pismu ocenio da je situacija u kojoj se nalazi redakcija KRIK-a „veoma opasna“ jer se, po njegovim rečima, prvi put dešava da sudija tuži višestruko nacionalno i međunarodno nagrađivane novinare sa zahtevom, da im se, praktično, doživotno ukine pravo da se bave svojom profesijom.

„U tužbi bez presedana, sutkinja i njen suprug advokat, traže kaznu od 10 meseci zatvora i dve godine zabrane obavljanja posla, a u drugom parničnom postupku, traže visoku finansijsku naknadu štete. Praktično, to je doživotno ukidanje prava, jer za istraživačke novinare, takva kazna uništava njihovu reputaciju zauvek. Jer ako budu kažnjeni traženim kaznama, to je onda kraj njihove novinarske karijere i, moguće, kraj redakcije KRIK“, upozorio je Matić.

Podsetio je da su urednik KRIK-a Stevan Dojčinović i novinarka portala Bojana Pavlović tuženi jer su u okviru međunarodno nagrađivanog projekta baze podataka o sudijama „Prosudi ko sudi“, objavili podatke o imovnom stanju i osnovne podatke o napredovanju srpskih sudija, uključujući i sudiju Dušanku Đorđević.

„Podaci su isključivo preuzeti iz izvora već dostupnih javnosti, uključujući bazu podataka državne institucije Katastra, sa sajtova Apelacionog suda i zvaničnog sajta advokatske kancelarije. Uz to, poštujući najviše etičke standarde novinarstva, novinari su se obratili sudiji sa mogućnošću da komentariše podatke, dâ dodatne informacije, što je onda odbila“, naveo je Matić.

On je dodao da su takve baze podataka „izuzetno važne za transparentnost u svim granama vlasti u jednoj državi“ i da ih ima u zemljama EU, od Poljske do Hrvatske, kao i u BiH i Ukrajini.

Matić je podsetio da je sudija Dušanka Đorđević bila članica Apelacionog veća na suđenju optuženima za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, koji su posle dve prvostepene presude od ukupno 100 godina zatvora, oslobođeni, a da je u vreme kada je ubijen Ćuruvija, za čije ubistvo se optužuju pripadnici Resora Državne bezbednosti, njen suprug, sada advokat Aleksandar Đorđević, bio visokopozionirani službenik DB.

„Tako i u ovom slučaju, najgori scenario je moguć, uprkos pravu, logici, slobodi izražavanja, medija i novinara. Ovo suđenje biće vrlo iscrpljujuće, ne samo za optužene, već i za redakciju. Biće dodatni poligon za nastavak proganjanja redakcije KRIK-a, koja je već u kontinuiranoj opasnosti“, ocenio je izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM).

Matić je dodao da je redakcija KRIK-a suočena i sa 16 SLAPP tužbi koje, po njegovim rečima, stižu od predstavnika vlasti  – ministra odbrane Bratislava Gašića, biznismena (Stanko Subotić), ali i osoba optuženih za razna krivična dela – Predrag Koluvija, Dijana Hrkalović.

„Često ne primećujemo kada se približava situacija posle koje nema povratka. Čini mi se da je to i sada tako… Mislim da je ovo suđenje KRIK-u prekretnica, već od danas, a ne od dana kada bude doneta neka presuda. Kakva god da bude presuda, šteta je već učinjena, i već je pređena crvena linija“, ocenio je Matić.

Pismo je uputio Međunarodnoj federaciji novinara (IFJ), Evropskoj federaciji novinara (EFJ), Reporterima bez granica (RSF), Komitetu za zaštitu novinara iz Njujorka (CPJ), Međunarodnom Pres Institutu (IPI), organizaciji Article 19, predstavniku OEBS-a za slobodu medija, Medijskoj organizaciji jugoistočne Evrope SEEMO, Journalismfund Europe, OBC Transeuropa, Human Rights Watch, Fondaciji Dafne Karuana Galicija i Evropskom centaru za slobodu štampe i medija (ECPMF).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari