Veran Matić o KRIK-u: Nikada se nije dogodilo da sudija tuži novinare i traži zatvorsku kaznu 1foto FoNet/Medija centar

Nikada se do sada nije dogodilo da jedan sudija tuži novinare u krivičnom procesu i da traži drastične kazne, kao što je deset meseci zatvora ili zabrana rada na dve godine, izjavio je večeras predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić, komentarišući slučaj istraživačkog portala KRIK.

Sudija Apelacionog suda Dušanka Đorđević tužila je urednika Krika Stevana Dojčinovića i novinarku Bojanu Pavlović zbog objavljivanja podataka o njenoj imovini i donetim sudskim odlukama, a suđenje je počelo danas.

Sudija i njen suprug Aleksandar Đorđević, osim novčane odštete, traže i dvogodišnju zabranu rada novinarima Krika i po deset meseci zatvora.

Matić, koji je bio danas na suđenju, za televiziju Insajder navodi da je sve to „naročito dramatično“ zbog toga što u tom optužnom aktu ne postoji nijedno krivično delo.

„Naše kolege iz Krika su izneli javno dostupne podatke i oni su mogli da budu dostupni bilo kome u javnom prostoru. Nikada nisu demantovani, ponuđeno im je komentarisanje, ali oni nisu želeli da komentarišu te podatke… Ono što je drastično u ovom slučaju jeste užasavajući pritisak na redakciju Krika, na Stevana Dojčinovića“, ocenio je Matić.

Prema njegovim rečima, ne postoji nikakav vrednosni sud u onome što je redakcija Krika iznela u slučaju sudije Đorđević već da su izneti samo podaci koji su javno dostupni, o njenoj i imovini njenog supruga, koji je advokat, a koji je ranije bio funkcioner Državne bezbednosti.

„Ona je učestvovala u brojnim sudskim procesima i jedan od poslednjih je učestvovanje u oslobađanju optuženih za ubistvo našeg kolege Slavka Ćuruvije posle dve prvostepene presude na 100 godina zatvora. Ima čitav niz još dodatnih slučajeva sličnog tipa, ali ono što je zanimljivo jeste da je njen suprug bio deo Državne bezbednosti u vreme vladavine načelnika Radeta Markovića, kada se dogodilo ovo ubistvo bio je blizak Mirjani Marković i tako dalje. Ali ništa od toga nije sadržaj onoga što je redakcija Krika objavila“, kazao je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari