Veran Matić o "Ribnikaru": Nedostatak pijeteta prema mestu zločina stavlja odgovornost na državu 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić, koji je u kontaktu sa porodicama ubijene i ranjene dece u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, izjavio je danas da ne postoji svest o tome na koji način pristupiti memorijalizaciji, sećanju i pretvaranju te škole u mesto pijeteta.

„Nedostatak pijeteta prema mestu zločina i nedostatak podrške ranjenima i njihovim porodicama, stavlja odgovornost na državu“, rekao je Matić televiziji Insajder.

On je istakao da je na tom mestu ubijeno devetoro učenika i čuvar škole, a da je mesto „potpuno mračno, tu je par sveća, kao da se želi da se prikrije da se tu dogodilo nešto što će obeležiti ovu godinu“.

Matić je ukazao da je država na mesto direktora škole odmah morala da postavi veoma uglednog prosvetnog radnika, koji će svojim kredibilitetom, empatijom i vrednostima garantovati da će se obezbediti da to mesto bude i mesto isceljenja i istovremeno prostor u kojem se deca školuju.

On je dodao da ne vidi ni da postoji želja da se formira nacionalno telo koje će brinuti o žrtvama.

Matić je istakao da fokus treba preusmeriti na decu, vrednosti i njihove živote, umesto na glorifikaciju ubica i njihovih porodica.

„Zločini koje su se dogodili u Ribnikaru, u Orašju i u Duboni su i na međunarodnom nivou među najvećim koji su se događali. Mi iz toga treba da izvučemo određenu vrstu pouke i da ta ubistva i te žrtve ne budu zaboravljeni, da njihova žrtva donese bar nešto dobro ovom društvu, i oko toga ne smemo da se delimo“, poručio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari