Veran Matić: Optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić pobegao iz kućnog pritvora 1Foto: Aleksandar Kamasi

Optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić Hegediš, državljanin Francuske i Srbije S. I, pobegao je iz kućnog pritvora, saopštio je predsednik Komsije za istraživanje ubistava novinara i izvršni direktor Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić.

Prema navodima Matića, nema podataka o tome da li je S. I. napustio zemlju.

Kako je saopšteno, za juče je bio zakazan pretres u Višem sudu u Beogradu, kako bi se saslušao optuženi i kako bi se sud upoznao sa dokazima i priznanjem optuženog, kao i sa zapisnikom o ispitivanju oštećene Ane Lalić Hegediš.

“Optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu i prekršio je meru zabrane napuštanja stana, koja je određena na osnovu rešenja sudije za prethodni postupak, iako je Posebno tužilaštvo za VTK tražilo redovan pritvor. Nema podataka o tome da li je napustio zemlju”, rekao je Matić.

Matić je stoga poslao zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije da obezbedi zaštitu za porodicu Ane Lalić Hegediš, jer se u bekstvu nalazi osoba koja je priznala da je napisala jezive pretnje kojim se najavljuje ugrožavanje života.

Veran Matić: Optuženi za ugrožavanje bezbednosti novinarke Ane Lalić pobegao iz kućnog pritvora 2
foto FoNet/Medija centar

„Nadamo se da će ga institucije Srbije i Francuske locirati, zatvoriti i privesti pravdi, i osuditi ne samo za počinjeno krivično delo, već i za kršenje sudske odluke, i izbegavanje pravde“, naveo je Matić.

Kako Matić podseća, reč je o muškarcu koji je 11. marta ove godine putem mesindžera na Fejsbuku uputio poruke pretnji, uvreda i govora mržnje.

Prilikom ulaska u zemlju, priveden je i pronađen je uređaj sa dokazom da je on izvršio krivično delo iz člana 138. Krivičnog zakonika.

Prema dostupnim informacijama, optuženi je priznao krivično delo, a sud je naložio zabranu napuštanja stana do glavnog pretresa i oduzeo privremeno putna dokumenta.

Matić je zamolio sve koleginice i kolege, kao i sve druge koji imaju informacije o kretanju te osobe, da prijave na broj Ministarstva unutrašnjih poslova 192 ili Sigurne linije SOS telefona za prijavljivanje pretnji i nasilja nad novinarima 0800 100 115.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari