Veran Matić: Stalna radna grupa će se baviti ugrožavanjem bezbednosti novinarki 1foto FoNet Milica Vučković

Član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić je danas najavio da će se ta radna grupa, na sledećem sastanku, tematski baviti ugrožavanjem bezbednosti novinarki.

Matić je upozorio da je više novinarki u prethodnom periodu dobilo pretnja a da je, u proteklih nedelju dana, Jelena Spasić „meta iživljavanja izvesne braće Rajić“, koji je na društvenim mrežama satanizuju i targetiraju.

Naveo je u izjavi da to rade „samo zbog toga što je, serijom tekstova, između ostalog, uspela da podstakne odgovorne i na angažovanje za registrovanje i uvođenje dodatnih besplatnih senzora za obolele od dijabetesa, prvenstveno decu“.

Kazao je i da će se Stalna radna grupa za bezbednost novinara, na sledećem sastanku, tematski baviti ugrožavanjem bezbednosti novinarki.

„Očekujemo i da će Posebno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal uspeti da identifikuje one koji su pod različitim pseudonimima pretili“, naveo je.

Kazao je da je to „najvažnije za prevenciju, da se ne dogodi ono najgore“, kako je ukazao, iz „ovakve toksične atmosfere koju stvaraju „braće Rajići i slični“.

Naveo je, u saopštenju i da je „društveno odgovornog, angažovanog novinarstva sve manje“ i, kako je ocenio, „očigledno, sve više smeta interesnim grupama“.

Ukazao je da „uznemirujuće poruke, direktna obraćanja silnika, objavljivanje fotografije novinarke koju targetiraju, proizvodi čitavu spiralu napada, i pretnji“, te da se „malo primećuje ovih dana da je u pitanju novinarka, sa ozbiljnom karijerom i reputacijom“.

Istakao je i da „uznemiravanja i pretnje koje se upućuju novinarkama, sve više preovlađuju kada je reč o ugrožavanju bezbednosti novinarki i novinara“.

„Zastrašujuće poruke koje su pre Jelene (Spasić) dobijale Tamara Skrozza, Ana Lalić, Verica Marinčić, Isidora Kovačević, Ksenija Pavkov, i druge, samo su delimično obuhvaćene istražnim radnjama nadležnih institucija“, kazao je.

Matić je naveo i da „veći deo nije obuhvaćen krivičnim zakonikom“ i zbog toga je, kako je ukazao, “ potrebno pronaći mehanizme da se ovi oblici ugrožavanja bezbednosti zaustave odmah čim se pojave“.

Naveo je i da su „pretnje i uznemiravanje novinarki, višestruko sdrastičniji od onih koje dobijaju novinari“, te d, „raznolikost tih monstruoznosti mnogo više ugrožava bezbednost, i posebno mentalno zdravlje, onih kojima se upućuju, njihovih porodica, kolega“.

„Zbog toga je potrebno što pre menjati i krivični zakonik, ali je potrebna i solidarnost u samoj profesiji, potrebno je da i sami novinari, odnosno mediji, prestanu sa targetiranjem svojih koleginica i kolega, kroz tekstove koji obiluju lažima, uznemirujućim porukama i izjavama“, ocenio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari