Severna Koreja juče je zapretila SAD i Južnoj Koreji da će „fizički odgovoriti“ na planirane vojne vežbe dveju zemalja koje se održavaju danas i sutra. Na samitu regionalnog bezbednosnog foruma Jugoistočne Azije (ASEAN)koji se održava u Vijetnamu, američka državna sekretarka Hilari Klinton i severnokorejski zvaničnik razmenili su žestoke optužbe povodom incidenta od pre nekoliko meseci kada je severnokorejski torpedo potopio južnokorejski brod kada je stradalo 26 mornara.

Dvoje visokih zvaničnika su se prepucavali i oko vojnih vežbi Seula i Vašingtona te novih sankcija SAD protiv Pjongjanga. Portparol severnokorejske delegacije na forumu Ri Tong Il ponovo je negirao da je njegova zemlje odgovorna za napad na brod te naglasio da vojne vežbe narušavaju suverenitet Severne Koreje i predstavljaju povratak na dane „topovske diplomatije“ iz 19. veka.

„Vežbe će biti još jedno izražavanje neprijateljske politike protiv Severa. Suočićete se sa odgovorom“, zapretio je Ri. Klintonova je, mirnijim tonom, odgovorila rečima da su SAD spremne da pregovaraju sa Severom ali da ovakve pretnje samo podgrevaju tenzije. „Žalosno je što Sever nastavlja da preti i izaziva dodatne zabrinutosti svojih suseda i šireg regiona. Ali, mi ćemo još jednom pokazati ovim vojnim vežbama da SAD čvrsto podržavaju odbranu Juga“. Kratko pre nego je Ri odgovorio, Klintonova je oštro istupila protiv neprijateljskih akata Severa, upozoravajući da moraju da preinače „kampanju provokacije i opasnog ponašanja“ ukoliko žele poboljšanje odnosa sa susedima i sa SAD“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari