Iako je došlo do jednog incidenta na početku popisa u selu Miratovac, koje nastanjuju Albanci, u svim mestima u opštini Preševo popis je nastavljen, naveo je predsednik Opštinske popisne komisije Dragoljub Filipović.


Više Albanaca verbalno je u Miratovcu provociralo popisivačicu koja je ušla u jedno albansko domaćinstvo, a nakon što su Albanci najavili da neće učestvovati u popisu. Filipović je rekao da je razgovarao s predsednikom Mesne zajednice u Miratovcu, koji je pristao da ustupi prostorije popisivačima za predah i kontakt sa meštanima. Dogovoreno je da ubuduće u tom selu na terenu uvek budu po dva popisivača.

– U Miratovcu živi oko četiri hiljade Albanaca i, kako mi je objasnio predsednik mesne zajednice, popisivačica je mogla i gore da prođe. Međutim, nećemo odustati od popisa, jer niko nema pravo da spreči kontakt između popisivača i građana, a nakon toga domaćinstvo može da se izjasni da li pristaje na popis ili ga bojkotuje – precizirao je Filipović.

Prema zvaničnim podacima iz Opštinske popisne komisije u Preševu, ali i Bujanovcu, ni u jednom drugom selu u kome žive Albanci do sada nije bilo incidenata, ali da albanska domaćinstva na popis pristaju u simboličnom broju.

– Zaključno s nedeljom popisivači su mogli da prijave samo po jednu, dve albanske porodice koje su pristale na popis. U mestima gde žive Srbi, u preševskoj opštini, popis teče bez problema, a ako ima nekih reakcija uglavnom se odnose na pitanja socijalnog karaktera – navode iz Popisne komisije u Preševu.

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa izjavio je da ne zna za incident u Miratovcu.

– O tome nisam obavešten, ali kada smo doneli odluku da bojkotujemo popis, nijedan popisivač nije trebalo da ulazi u albanske kuće, a ako se desi incident neka odgovaraju oni koji su poslali popisivača – kazao je Mustafa. Za sada je neizvesno da li će na području opštine Preševo i Bujanovac biti primenjivane kazne za one građane koji odbiju da se popišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari