Vlada Srbije na poslednjoj sednici usvojila je kadrovske promene u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a najveća novina je imenovanje dosadašnjeg posebnog savetnika ministra prosvete Milovana Šuvakova za pomoćnika u Sektoru za razvoj i visoko obrazovanje. Taj sektor će, prema nedavnoj izjavi Šuvakova, biti „motor“ budućih reformi u obrazovanju.

Zorana Lužanin, dosadašnja pomoćnica za razvoj obrazovanja, ubuduće će biti državna sekretarka, a te pozicije zadržaće Aleksandar Belić i Zoran Mašić. Novoformirani Sektor za inspekcijske poslove vodiće Zoran Kostić, koji je bio pomoćnik za srednje obrazovanje, školske uprave i stručno-pedagoški nadzor. Srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih „pripašće“ dojučerašnjoj državnoj sekretarki Snežani Marković, a na čelu novog Sektora za učenički i studentski standard i investicije biće Ljubiša Antonijević, koji je bio pomoćnik za predškolsko i osnovno obrazovanje. Još se ne zna ko će njega naslediti na tom mestu.

Šef pravne službe u Ministarstvu Vesna Lukić unapređena je u pomoćnicu za pravne poslove. Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije će, kao i dosad, voditi Viktor Nedović, Sektor za nauku Nikola Tanić, a Sektor za tehnološki razvoj, transfer tehnologija i inovacioni sistem Branko Bugarski. Zoran Tubić i dalje će biti pomoćnik za finansije, a na čelu Sekretarijata Ministarstva ostaje Željka Knežević.

Svi pomoćnici imenovani su za vršioce dužnosti, a vlada će u narednih 30 dana raspisati konkurse. U Ministarstvu kažu da još nije bilo promena u školskim upravama i da će novi rukovodioci biti izabrani u naredne dve nedelje. U tom roku biće postavljen i načelnik Odeljenja za koordinaciju rada ŠU, koji će po novoj sistematizaciji odgovarati direktno ministru prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari