U školama u Čačku juče nije bilo nastave, jer su prosvetni radnici u tom gradu potpuno obustavili rad, nezadovoljni što im nije isplaćen drugi deo februarske zarade, izjavio je Dragan Matijević, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

On dodaje da su zaposleni u drugim školama koje štrajkuju nastavili da drže skraćene časove od 30 minuta.

Nakon prekjučerašnje potpune obustave rada, ministar prosvete Srđan Verbić najavio je da će pozvati na odgovornost nastavnike koji su tog dana svoje kolege sprečavali da rade. Ministar je naveo da je u nekim školama došlo do sukoba, jer nastavnici nisu dali kolegama da drže časove po 45 minuta ili da budu u zakonskom štrajku, napominjući da su tim scenama prisustvovali roditelji i učenici. Verbić je ocenio da „zabrinjava organizovanje bilo kakvih skupova u školama na kojima sindikati nisu u stanju da kontrolišu ponašanje svojih članova“.

On je naveo da se broj škola u štrajku smanjuje i da „ne postoji dilema ili izbor o tome da školska godina mora da se završi regularno za sve učenike“. Na pitanje novinara da li će se u rešavanje problema uključiti vlada, Verbić je odgovorio da je ona „izrazila svoj stav kroz sporazum sa sindikatima“ i da je „kompromis davno postignut“, te da „sve što se sada dešava nema mnogo veze sa statusom nastavnika“.

Verbić je za Danas izjavio da pitanje racionalizacije i ukrupnjavanja norme nema veze sa štrajkom i da će nekim prosvetnim radnicima biti ponuđeno da napuste obrazovni sistem uz fer otpremnine, za koje je novac obezbeđen.

– Potrebno je pronaći korektan mehanizam i kriterijume za pravljenje lista zaposlenih kojima će biti ponuđene otpremnine. To neće raditi Ministarstvo prosvete, niti sami direktori škola već će u to biti uključeni i sindikati, da ne bi bilo dilema da li su kriterijumi ispunjeni ili ne – precizirao je Verbić.

Na pitanje zašto se podaci o tehnološkim viškovima razlikuju, s obzirom da on kaže da je takvih 10.000, a sindikati da ih ima 20.000, Verbić je odgovorio da se cifre poklapaju.

– Kada bi preraspodelili normu tih 20.000 ljudi, da neko ima pun fond časova, a neko nijedan, dobili bismo 10.000 zaposlenih bez norme. Međutim, nije moguće svima ponuditi otpremnine, jer se mora voditi računa o specifičnostima, kao što su seoske škole i obrazovanje dece na jezicima nacionalnih manjina. Dakle, ne može se izvršiti takvo ukrupnjavanje norme da 10.000 ljudi dobije otpremnine – kazao je ministar prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari