Veritas: Godišnica svirepih zločina nad Srbima u 'Medačkom džepu' 1foto EPA/PAUL VREEKER/POOL

Dokumentaciono informacioni centra Veritas saopštio je da je na današnji dan 1993. godine Hrvatska vojska napala srpska podvelebitska sela Divoselo, Čitluk i Počitelj, južno i jugoistočno od Gospića, u Medačkom džepu, mada su se već osamnaest meseci nalazila pod zaštitom Ujedinjenih nacija, i tom prilikom – ubijala i masakrirala civile, vojnike, milicionere, pljačkala, palila, rušila kuće, trovala bunare.

„Stradalo je 88 Srba: 46 vojnika, šest milicionera i 36 civila. Među žrtvama je bilo 17 žena, među civilima 26 starijih od 60 godina. Na listi nestalih vodi se još devet lica, među njima šest civila prosečne starosti 71 godinu, od kojih su četiri žene. U ovoj akciji ranjenika uopšte nije bilo“, ukazao je Veritas.

Kako je istakao, ta činjenica i rezultati pregleda tela na srpskoj strani – razbijene lobanje, mnogobrojne prostrelne rane iz neposredne blizine, odsečeni delovi tela, živi bacani u vatru, upućuju na zaključak da se radilo o sistematskom ubijanju zarobljenih i ranjenih. Sva tri sela su opljačkana a zatim sravnjena sa zemljom po sistemu ‘spržene zemlje’.

Veritas podseća da je komandant UNPROFORA, general Žan Kot nekoliko dana od akcije pri obilasku područja izjavio: „Nisam našao znakova života, ni ljudi, ni životinja, u nekoliko sela kroz koja smo danas prošli. Razaranje je potpuno, sistematsko i namerno”.

Za zločine počinjene u ovoj akciji Tužilaštvo Haškog tribunala optužilo je trojicu hrvatskih generala: Rahima Ademija, Mirka Norca, dok je Janka Bobetka smrt spasla od izručenja.

„Predmet Ademi-Norac Haški tribunal je, u septembru 2005, prebacio u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Domaća optužnica ih je teretila za ubistvo 28 civila i 5 vojnika, te za uništavanje 300 različitih objekata, kompletno ubijanje stoke i trovanje bunara“, naveo je Veritas.

Takođe da Županijski sud u Zagrebu Ademija, vršioca dužnosti komandanta Zbornog područja Gospić, oslobađa svih optužbi, a Norca, komandanta operacije „Džep ’93“, proglašava krivim za nesprečavanje, a time i za podržavanje i ohrabrivanje ubistava četiri civila i pljačkanje imovine, ubijanje i mučenje po jednog ratnog zarobljenika, i osuđuje ga na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina, koju mu je Vrhovni sud smanjio na šest godina.

Počev od 2012, hrvatsko pravosuđe je optužilo još trojicu pripadnika Hrvatske vojske i osudilo ih na kazne od tri, odnosno pet godina.

U aprilu 1991. godine u Divoselu je živelo 344, u Počitelju 307, a u Čitluku 129 žitelja, skoro svi srpske nacionalnosti. U septembru 2024. u Divoselu ne živi niko, u Počitelju dve starice, a u Čitluku četiri porodice sa ukupno deset članova, saopštio je Veritas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari