Verski analitičar: Niko ne treba da zna kada predsednik republike ide u crkvu 1foto: M. M./ATAImages

Verski analitičar Draško Đenović izjavio je da je Srbija po Ustavu sekularna država i da niko ne bi trebalo da zna kada predsednik republike i ostali državni funkcioneri idu u crkvu na bogosluženje.

Đenović je agenciji Beta kazao da se državni funkcioneri mogu pojaviti u crkvi samo u privatnom svojstvu, kao i svi ostali vernici i građani.

„Državni funkcioneri ne mogu da se pojavljuju u crkvi ili bilo kojoj drugoj bogomolji kao zvaničnici. Aleksandar Vučić kao predsednik države može zvanično da poseti patrijarha u kabinetu, ali ne može kao zvaničnik da prisustvuje liturgiji. Vučić može da se moli Bogu isključivo kao privatno lice“, kazao je on i dodao da bi državna delegacija koja je jutros bila na molitvi u Hramu Svetog Save morala da objasni zašto je napustila svoja radna mesta.

Neobjašnjivo je zbog čega predsednik Vučić, istakao je, ima potrebu da svi moraju da znaju kada on ide u crkvu.

„I drugi predsednici država redovno posećuju bogomolje, ali to smatraju delom svoje privatnosti i lične pobožnosti“, naveo je verski analitičar.

Na pitanje da li je bilo primereno da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Marko Đurić pojave na molitvi u Hramu Svetog Save u farmerkama i patikama, Đenović je kazao da su oni bili tako obučeni verovatno zbog dugog leta za Njujork.

„U privatno vreme predsednik republike ima pravo da nosi farmerke i patike, jer tada ne predstavlja državu već samog sebe. Druga je stvar što je on tako obučen otišao u crkvu zvanično. Verovatno je iz crkve otišao na avion, a biti na dugom letu u avionu u cipelama i odelu može da proizvede i zdravstvene probleme“, kazao je Đenović.

Mediji su objavili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros u Hramu Svetog Save prisustvovao molitvi koju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

S Vučićem su bili najviši predstavnici državne vlasti u Srbiji, kao i predstavnici Srba iz regiona.

Patrijarh Porfirije blagoslovio je predsednika Vučića pred put za Njujork.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari