Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf sazvao je juče hitan sastanak vlade kojem su prisustvovali najviši politički zvaničnici, s ciljem da se pronađe najefikasnije rešenje za savladavanje otpora koji ekstremisti pružaju vojsci oko džamije Lal Masdžid, poznate i kao „Crvena džamija“.

Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf sazvao je juče hitan sastanak vlade kojem su prisustvovali najviši politički zvaničnici, s ciljem da se pronađe najefikasnije rešenje za savladavanje otpora koji ekstremisti pružaju vojsci oko džamije Lal Masdžid, poznate i kao „Crvena džamija“. Za vreme trajanja sastanka nastavljeni su sporadični sukobi oko tog verskog objekta. Vlada tvrdi da ekstremiste predvode neki od najtraženijih terorista, dok portparol džamije tvrdi da je u napadima pakistanske vojske do sada poginulo više stotina ljudi.
Prema vladinim izvorima najmanje 24 pripadnika oružanih snaga izgubilo je život, uključujući i jednog komandosa iz specijalnih jedinica. Zvaničnici Pakistana takođe polažu nadu u to da će nekoliko stotina studenata koje u tom verskom objektu, navodno, drži zatočene ekstremistički nastrojen verski vođa, uspeti da pobegnu. Visoki sveštenik Maulana Fakir Mohamed organizovao je proteklog vikenda protestni skup u severozapadnoj pokrajini Badžur, kao odgovor na najnovije vladine akcije, na kojem je bilo više od 20.000 učesnika. Njih nekoliko stotina mahalo je oružjem, a svi uglas uzvikivali su „Smrt Mušarafu“ i „Smrt Americi“. Vođa protesta tom prilikom istakao je da “ Mušarafova politika nije u skladu s islamom i državnim zakonima“ i da će Mušarafa „stići kazna zbog zverstava koja je počinio“. „Nedužni ljudi žrtvovani su i džamija je uništena da bi se umilostivila Amerika“, naglasio je on.
Ministar vera Edžaz ul-Hak smatra da je ta džamija terorističko uporište i da su neki od njih bili organizatori atentata na pakistanskog premijera. „Sa sigurnošću tvrdim da su oni uključeni u mnoge terorističke aktivnosti u zemlji i inostranstvu i da je nekolicina njih veoma poznata“ , istakao je on. Neimenovani vojni zvaničnik obelodanio je da se prisluškivanjem telefonskih razgovora došlo do saznanja da su vođe džamije radile i u dosluhu sa organizacijom Harkat Džihad Islami. Postoje osnovane sumnje da je ta organizacija odgovorna za ubistvo novinara časopisa Vol strit džernal Danijela Perla 2002. u Karačiju, kao i za bombaški napad u istom gradu kada je živote izgubilo 11 francuskih inženjera. “ Sama činjenica da s takvim umećem rukuju teškim naoružanjem pokazuje da nije reč o studentima, već o teroristima“, smatra Tarik Azim, portparol vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari