U organizaciji nastavnika razredne nastave Srđana Omerkovića, učenici nižih razreda, njih 28, četvorazredne škole iz Radoševca koja se nalazi u sastavu Osnovne škole „Branko Radičević“ iz Golupca, otvorili su svoju prvu samostalnu izložbu dečjih likovnih radova pod nazivom „Šareni svet mog detinstva“.


– Iz dečje duše izvire ono što je najčistije i najlepše, na nama je da ga razvijamo, uobličavamo i čuvamo. Posle 20 godina dočekali smo da konačno imamo i svoju samostalnu izložbu radova, među kojima, kako su posetioci ocenili, ima i dela talenata za ovaj vid umetnosti. Potrebna nam je veća podrška nadležnih institucija da bi se ovakve postavke češće priređivale i kako bi ohrabrili naše mališane da još bolje rade na svojim crtežima, kolažima, akvarelima. Oko nas je mnogo dece koja čekaju da neko probuidi njihove likovne misli, njihove snove i maštu i pusti ih da ih slobodno i smelo pokažu svima nama. Svako od njih nosi u sebi kreativnost, a na nama je da je probudimo, razvijemo i uživamo u njenim plodovima. Da li ćemo uspeti u tome,zavisi od nas starijih, od roditelja, nastavnika i okruženja – mišljena je Omerković.

Na poslednjem školskom takmičenju od 15 učenika koji su izložili svoje radove, među njima bilo je i 9 mališana iz Radoševca i susednog Sladinca. Na izloženim slikama može se videti dečji unutrašnji svet, a kod nekih i današnji život. Slike su rađene tehnikom kolaža, crtžeom, temperom, akvarelom, drvenim bojicama, odnosno korišćeno je sve ono što učenici od prvog do četvrtog razreda koriste za crtanje za vreme nastave likovne kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari