Predstavnici opozicije ocenili su juče da je dobro što je iz dnevnog reda tekuće sednice Skupštine Srbije povučen predlog rezolucije o izbeglicama „zato što u njemu nema konkretnih rešenja problema izbeglica“.

 Ocenjeno je da rezolucija više liči na politički pamflet, a zamereno je i što se izbeglice iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine stavljaju u istu ravan. Miodrag Linta, predlagač tog dokumenta iz SNS, odbacio je kritike opozicije i objasnio da je taj predlog povučen zbog dodatnih konsultacija.

„Potrebno je da još neko vreme iskoristimo za dodatne konsultacije da bi rezolucija još više bila u interesu oštećenih“, rekao je Linta, koji je predsednik Koalicije udruženja izbeglica. On je dodao da ne stoje kritike da je to samo još jedan dokument koji se donosi i da je to mrtvo slovo na papiru, jer se tom rezolucijom, kako je istakao, afirmišu prava izbeglica i prognanih i poziva na suštinski dijalog Beograda, Zagreba i Sarajeva kako bi se njihovi problemi rešili.

Uz napomenu da velika većina izbegličkih udruženja podržava tu rezoluciju, Linta je dodao da će se o njoj raspravljati na posebnoj sednici Skupštine Srbije i da će to biti istorijski događaj.

On je dodao i da u prethodnih 12 godina tadašnja vlast, a današnja opozicija, nije pokazala razumevanje za probleme izbeglica i interes da se u Skupštini Srbije raspravlja o tome. „Ova rezolucija nije ništa novo. Vrlo je okvirna i sve vraća 20 godina unazad. Nema nijedne reči o suštinskim pitanjima“, rekla je Sanda Rašković, poslanica DSS , dodajući da je za tu stranku problematično i što su tim dokumentom izbeglice iz Hrvatske, Slovenije i BiH stavljene u istu ravan.

Demokrata Janko Veselinović smatra da ovako predložena rezolucija o izbeglicama više liči na politički pamflet nego na ozbiljan dokument i da ne donosi ništa novo za izbeglice. „Ona je prazna i bez pomaka za izbeglice. Dobro je što se neće naći na dnevnom redu nove sednice parlamenta“, naveo je Veselinović, dodajući da predsednik Srbije Tomislav Nikolić i vlada nemaju nikakvu politiku za rešavanje problema izbeglica. Vlada, prema njegovim rečima, nijednom nije raspravljala o realizaciji 335 miliona evra koje je dobila na prošlogodišnjoj donatorskoj konferenciji u Sarajevu za rešavanje stambenih problema izbeglica, a Nikolić se nijednom nije sastao sa predstavnicima izbeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari