Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je stav Grada da se protivi skraćenju radnog vremena restorana, jer se ne vide „ni medicinske ni ekonomske razloge da se takva odluka donese“.
„Suština nije u tome koliko će trajati radno vreme, već koliko će restorani poštovati epidemiološke mere. Ukoliko se skrati radno vreme, onda će se veći broj ljudi nalaziti u zatvorenom prostoru i imaće veću mogućnost da se zaraze. Zato ćemo insistirati na tome da se više poštuju postojeće mere, a to je i odluka Kriznog štaba od juče. Pogotovo je to važno u tržnim centrima, gde je neophodno da ljudi nose maske zbog centralne klime“, rekao je Vesić za Pink.
On je podsetio da u sektoru usluga u Beogradu radi 40.000 ljudi, a ukoliko bi se radno vreme skratilo za dva sata, oni bi izgubili jednu smenu, te bi u tom slučaju bilo 10.000 do 15.000 ljudi bez posla, preneo je Beoinfo.
„Svako ko predlaže takvu meru treba da obezbedi plate za te ljude jer u pitanju su čitave porodice koje ostaju bez primanja. Zato svaka mera mora da bude uskladjena sa ekonomijom“, rekao je on.
„Javna je tajna da su novozaraženi većinom oni koji su bili u planinskim centrima, a to će vam potvrditi svaki doktor u domu zdravlja. Na planinama kafići rade do pet ujutru, znači ne radi se o ugostiteljskim objektima u Beogradu. Rešavamo taj problem tako što podnosimo krivične prijave. Ne mogu restorani i kafići u Beogradu ispaštati i plaćati ceh za ono što se radi na planinama van hotelskih objekata“, naveo je Vesić.
On je dodao da svako skraćivanje radnog vremena znači više privatnih žurki jer život ne možete da zaustavite.
„Poštovanje mera u kafićima i restoranima možemo da kontrolišemo, za razliku od okupljanja po stanovima u koje ne možete da uđete i sprečite ljude da se okupljaju. Beograd se zalaže za veće poštovanje postojećih mera i kažnjavanje onih koji ih ne poštuju. Iz tog razloga smo protiv skraćivanja radnog vremena jer smatramo da je bolje kontrolisati situaciju na terenu u kafićima i restoranima nego pustiti da se ljudi u većem broju okupljaju u privatnim kućama, istakao je Vesić.
On je dodao da je sve manje ugostiteljskih objekata u kojima se održavaju žurke, jer se organizatori krivično kažnjavaju, a sve je više takvih slučajeva u privatnim kućama i stanovima i dodao da se na svaku prijavu odmah reaguje.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.