Na putu dugom 2.880 kilometara, od Nemačke do naselja Sveti Đorđe, u Rumuniji, nakon 60 dana putovanja, učesnici 57. tradicionalne Dunavske regate stigli su juče u Dobru kod Golupca kojima su meštani, Mesna zajednica i Turistička organizacija priredili doček za oko 180 veslača iz Nemačke, Austrije, Mađarske, Bugarske, Engleske, Novog Zelanda, Srbije, Rumunije i drugih zemalja Evrope i sveta.


Većina njih je u poznim godinama ali mladog i hrabrog duha, koji kažu da ovako upoznaju Dunav i gradove duž njegovog toka. I ove godine iskoristili su priliku da obiđu mesta u kojima kampuju.

Do večeri su se odmarali, družili sa meštanima Dobre i obišli znamenitosti ovog podunavskog sela. Bili su oduševljeni srpskim gostoprinstvom i hranom. Oni kažu da je najteža deonica kroz našu zemlju upravo od Novog Sada do Dobre. Dnevno se vesla po pet do deset sati,zavisi od vremena. Regata je rekreativnog tipa i nije važno ko će prvi da stigne do odredišta, a za ovo dvomesečno druženje na najdužoj trasi na svetu ipak treba imati srca. Osnovana je 1956, a među osnivačima su bile tadašnja Čehoslovačka, zatim Mađarska i bivša Jugoslavija, a posle su im se pridružile i druge podunavske zemlje.

– Mesna zajednica i meštani potrudili se da za svoje goste iz celog sveta pripreme srpski specijalitet – svinjsko pečenje na ražnju, a mnogi od njih tražili su i repete. Pečenja je bilo u izobilju, jer smo ispekli dva brava od po sto kilograma – kaže meštanin Novica Ilić.

Ovogodišnja 57. Međunaroda veslačka regata, danas je nastavila put prema Donjem Milanovcu i naselju Sveti Đorđe, u Rumuniji. Grupa zaljubljenika u Dunav nastavila je svoj put ka Bugarskoj. Kroz Srbiju će veslati 588 kilometara tokom petnaest dana. Pri polasku iz Dobre učesnici regate obećali su da nose veoma lepe utiske iz ovog kraja naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari