Turistička dunavska internacionalna regata, koja je ove godine krenula 13. juna iz nemačkog grada Donaušingena sa oko stotinu pedeset učesnika iz svih podunavskih i Evropskih zemalja kao i iz Australije, Izreala i Novog Zelanda boravila je u podunavskom naselju Dobra, u opštini Golubac. Organizatori regate kroz Srbiju su Kajakaški savez Srbije i Turističke organizacije iz 11 gradova i opština. Regata svake godine prevali 2. 800 kilometara za tri meseca i završava se 12. septembra u rumunskom mestu Sveti Đorđe. Kako su nas obavestili u Turističkoj organizaciji Golubac.

-Regata kroz Srbiju organizuje se u saradnji sa turističkim organizacijama u 11 opština i gradova, na čijim teritorijama se nalazi 14 etapnih mesta, gde se učesnici odmaraju, ali nažalost, regata još nije dovoljno iskorišćena za turističku promociju Srbije i kraja u kome trenutno boravi. Dunavska regata, 55 po redu, na putu od Nemačke do Rumunije prvo je boravila u Velikom Gradištu a zatim u Dobri gde je Turistička organizacija Golubac priredila srdačan sa tradicionalnim srpskim menijem, kaže vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Golubac, Jelena petrović.

-Cilj održavanje regate je rekreativno bavljenje kajakom kao sportom, upoznavanje sa istorijom, kulturom, običajima, folklorom i tradicijom krajeva kroz koje učesnici prolaze. Ovo je ujedno i prilika za domaćine da predstave turistički i privredni potencijal svojeg kraja kao i Srbije, ističe vođa regate, Dejan Janković.

Posle noćenja na travnatom terenu mesnog fudbalskog kluba Dobra, učesnici regate od 10 do 80 godina starosti nastavili su put prema Donjem Milanovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari