Vesna Andrić: Tačna, objektivna i savesna 1Foto: J. Diković/Danas

Savesna, objektivna, pedantna – takva je Vesna Andrić u svom poslu. Vesna nas obrazuje i pedagoški usmerava.

Već više od dve decenije u Danasu njen pečat na stranicama obrazovanja je više nego prepoznatljiv, te njen urednik Roknić ima čime da se pohvali.

Ono što ona napiše e to vam je provereno baš tako! Veruju joj i čitaoci – neretko se događa da na adresu redakcije stižu pohvale. NJen predan rad uvideli su odavno čitaoci i žele baš sa njom da se konsultuju oko nekog problema u sferi obrazovanja.

Kolegijalna i učinjena, drugar i drugarica, zna da sasluša i posavetuje – svaki problemčić dece iz Danasa Vesna uspe da reši – jer njoj su svuda vrata širom otvorena. Mnoge generacije u vrtić i školu su upisane po njenoj preporuci.

Novinarka sa merom i profesionalac. Ume da prezentuje vest neupućenima, a opet nikad nije površna. Uvek uzima u obzir da zakoni upravljaju nekom odlukom – bilo da se konstatuje da neko postupa u suprotnosti ili u skladu sa njima.

Vesna ne gubi nit – prati naporedo razvoj nekih pitanja od značaja u obrazovanju i vešto zaokružuje slučajeve. Dakle, blagovremeno, tačno i jasno. Uvek vodi računa da uključi i sagovornike koji se ne slažu u nekoj diskusiji ili stavu po pitanju nekog problema u vezi sa obrazovanjem. Hitra je – neretko su njene vesti i prve.

Ima dobar njuh za velike priče – ume da prepozna lažne diplome. I to među onima koji tvrde da rade po zakonu i u najboljem interesu javnosti. Pročitala je Vesna i te „knjige“.

Vesna je doterana i stilizovana, što bi kolega Gojko rekao: „Vesna, odličan autfit.“ Srdačna i predusretljiva svojim osmehom širi pozitivnu energiju.

Vesna je odlikaš u svom poslu baš kao što je odlikaš i njena ćerka Mina, matematičarka i klikeraš. Visprena i predana. Verujem da je njenom suprugu Davoru „banja“ pored organizovane i preduzimljive Vesne.

Danasovo priznanje „Nikola Burzan“ jednoglasno dodeljeno novinarki Vesni Andrić: Najviši prosvetni nivo

Jednoglasno je doneta odluka da se nagrada „Nikola Burzan“ namenjena članu/članici redakcije Danasa za 2022. godinu, koja je i jubilarna 25. godina izlaženja našeg lista, dodeli novinarki rubrike Društvo Vesni Andrić.

Odluku je doneo tročlani žiri za dodelu nagrade“Nikola Burzan“, u sastavu Marija Stojanović, novinarka i dobitnica nagrade za 2021, Jasmina Lukač, urednica Političke rubrike, i Aleksandar Milošević, urednik Ekonomske rubrike.

Vesna Andrić dugi niz godina uspeva da održi najviši profesionalni nivo u praćenju važne društvene oblasti o kojoj piše – prosveti. U navali tabloidizacije i rijalitizacije Vesna Andrić godinama uspeva da izveštava apsolutno u javnom interesu, i kada objavljuje osnovne informacije koje najviše zanimaju prosvetne radnike, đake i studente, ali i kad se bavi temama koje duboko zadiru u oblast politike, i prati ih najširi krug ljudi. Tako je na primer Vesna Andrić izuzetan doprinos dala u pokretanju teme o lažnim doktoratima političkih funkcionera, koja je snažno doprinela podizanju svesti o štetnosti ovakvog falsifikovanja naučnog rada.

Svojim radom Vesna Andrić je izuzetno doprinela ugledu našeg lista kod čitalaca, i naravno, njihovoj informisanosti, da o ovoj i drugim temama iz oblasti obrazovanja, u Danasu informaciju pročitaju prvi. I da toj informaciji mogu pokloniti potpuno poverenje, jer je i blagovremena i tačna. U vremenu kada su gotovo nestali profesionalno specijalizovani novinari koji vladaju temom koju prate bolje i od mnogih institucionalno nadležnih za tu sferu života, kao što su recimo, ministri prosvete, rad Vesne Andrić je dragocen za našu redakciju. Ona je naša ministarka prosvete u senci.

Svi predloženi kandidati svojim radom takođe su izuzetno doprineli radu redakcije, ogromnim trudom i novinarskim znanjem koje su uložili, u nastojanju da događaje i činjenice prikažu čitaocima onakvim kakvim jesu, i u nastojanju da ispričaju priče koje ljude zaista životno interesuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari