Vesna Mališić o litijumu: Ljudima je važnije pitanje životne sredine nego teritorije 1Foto FoNet Milica Vučković

Glavna i odgovorna urednica nedeljnika Radar Vesna Mališić smatra da je, pored dela javnosti, i vlast veoma uznemirena, jer ne može da proceni koji je potencijal teme litijum za proteste i pobunu. Ocenjujući da je to politički izuzetno eksplozivna tema, navodi da istraživanja pokazuju da je nezadovoljstvo mnogo šire od onoga što pokriva opoziciono biračko telo.

„Vlast ulazi užurbano u realizaciju te ideje, ne znaju kakav će da dobiju odgovor javnosti, a s druge strane, to se pokazuje, da su u stvari uradili ono što oni jedino znaju. Dakle, oni će kao i Beograd na vodi, prvo da na silu naprave rudnik, a onda će da čekaju da ga narod vremenom zavoli“, ocenjuje Mališić u N1 Studio Live.

Dodaje da se boji da sa rudnikom nije isto kao sa temom Kosova, jer već dugo istraživanja pokazuju da je ljudima važnije pitanje životne sredine, vazduha, vode, nego što je pitanje teritorije.

Misli da će pitanje litijuma biti „par excellence“ politička tema, što pokazuje i trenutna sednica skupštine, na kojoj se, mimo dnevnog reda, raspravlja upravo o litijumu.

„Oni su pustili da se mimo pravila razgovara o temi litijuma. Zašto? Meni se čini da su, u stvari, osetili da je taj lonac počeo da ključa, i onda su pustili ventil da to propišti“, kaže Mališić i dodaje da vlast računa da se na taj način ta loša energija nekako ispusti.

„Nisam sigurna da su im te računice baš dobre, zato što se sećam kad su bili protesti oko Rio Tinta, tamo sam videla neke ljude koji nikada ni na jednim protestima nisu bili, došli su sa svojom decom i nekako su to razumeli kao odbranu života svoje dece“, navodi ona.

Prema njenim rečima, predsednik Aleksandar Vučić, retorikom koja ide u dva pravca – kako je litijum nešto mnogo dobro, što i drugi žele, a s druge strane kako ćemo postati jako bogati – pokušava „da na tu udicu uhvati, pre svega, to patriotsko biračko telo koje je proizveo u međuvremenu – svi nas mrze, svi nam zavide, mi ćemo biti bolji od drugih, naročito region, Hrvati će da umru od zavisti što nemaju litijum, a mi imamo“.

„Negde kao baza svega toga postoji temeljno nepoverenje građana u postupke vlasti. Dakle, to je nešto sa čim mora da se suoči ova vlast. Oni su došli do toga da treba da realizuju projekat, a da pritom nisu razgovarali ni sa kim“, kaže Mališić i dodaje da sve to ne valja.

Dodaje da ne valja ni to da se na sednicu skupštine stavi 60 tačaka dnevnog reda, a da pritom, sama vlast suspenduje svoj dnevni red i prihvati da se razgovara o litijumu, „da glume neku, zaboga, toleranciju, pa onda izbijaju varnice povremeno“.

„Dakle, to sve meni govori da postoji neka energija sukoba. I kad vi nemate dialog u društvu. I kad vi medije napravite ovako kao zabrane za jednu ideju… Dakle, oni su napravili medijski prostor takav da mogu da kontrolišu sve što govore. Znači, nijedna istina koja im ne odgovara ne može tu da prođe… Ja mislim da ovog časa konflikt tinja, da jako tinja… Mislim da i oni isto osećaju, i zbog toga pokušavaju da balansiraju između vređanja u parlamentu i ipak nekako glumljene neke tolerancije“, smatra Mališić.

Na pitanje da li bi Vučić opet mogao da se odluči na neke vanredne izbore, ona kaže da misli da sve što on radi, radi na naučnoj bazi.

„Dakle, ako on proceni da je to dobro da se dobije novo vreme, da se ta tema razvodni kroz pitanje izbora i nekih drugih stvari, on će to uraditi. Mislim da on sigurno smišlja strategiju kako da ovu energiju koju on oseća, nije on bez iskustva, oseća on da je to eksplozivna energija, kako da je potroši“, navodi Mališić.

Ističe da vlast „siledžijski hoće nešto da nametne“, i to odbija neke ljude.

Dodaje da se ovakve teme rešavaju tako što se javni servis otvori za debatu stručnjaka i političara, „da mediji ne budu ti koji će utvrđivati svoje istine, već da se o tome razgovara“.

A upitana da li bi SPC trebalo da kaže nešto na ovu temu, ona odgovara „ma, kako da neće“.

„SPC je nažalost postala slepa pratilja vlasti“, ocenjuje.

Na to da li bi ova tema mogla da pomogne popravljanju odnosa u opoziciji, Mališić smatra da ona jeste korisna za opoziciju, „u smislu da mogu da se sad pogledaju u ogledalu, da vide gde su napravili greške i da se konsoliduju“.

„Mislim da je i strategija vlasti, a nekako im je opozicija izlazila u susret, da se naspram tog ogromnog SNS-ovskog mehanizma, rasitnjuje ova druga opoziciona strana. I oni su to uspeli, i tako se najbolje dobijaju izbori“, rekla je Mališić i citirala bivšeg premijera Zorana Đinđića, koji je kazao da vlast poseje svoje ljude, svoje spavače i oni se bude kada vlastima treba.

Dodajući da se to videlo na svim dosadašnjim izborima, ističe da kad god je trebalo, pojavljivali su se ti iz vlasti „na privremenom boravku u opoziciji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari