Vesna Mališić: Patološka poplava laži

Urednica nedeljnika NIN

Ostavite komentar


  1. Sociološki kancer je u terminalnoj fazi; NIN, "Vreme" (i ostali nedeljnici) nisu hteli da objavite ni jedna tekst koji je govorio o tom "kanceru"(u svom začetku) (lično sam poslao na desetine tekstova). Evo nekih koraka koji su sadržavali ti tekstovi.
    Za one koji su vaspitavani ili na marksističkoj ili hegelovskoj dijalektici naravno da su empirijske činjenice o našoj prošlosti "ideološke isključivosti". Pa ipak, ponovimo neke od njih. Prva činjenica: Oko 700 godina mi Srbi smo živeli pod uticajem jednocentričnih tradicija – Vizantije, Otomana i komunista. Druga činjenica: i Vizantija i Otomansko carstvo i real komunizam su kao neuspešni politički sistemi nestali sa istorijske pozornice. Treća činjenica: Tradicije su neka vrsta gramatike života, budući da određuju pogled na svet, norme i vrednosti u jednom društvu. Četvrta činjenica: Za svaki je proces potrebna kritična masa nečega.
    Sve ove četiri činjenice uzete zajedno mogu da se pretoče u sociološku hipotezu pomoću koje možemo da objasnimo zašto mi kao narod 200. tumaramo u mraku i zašto su svi naši pokušaji da stvorimo višecentrično građansko društvo propali.
    Dijagnoze i metode lečenja koje su se dosad koristile u Srbiji nisu se pokazale uspešnim. Zato kao građanin smatram da sam dužan da iz sopstvenog iskustva postavim sociološku hipotezu za koju tvrdim da može biti od koristi. U nauci u otvorenim višecentričnim društvima hipoteze se na javnoj argumentovanoj raspravi suočavaju sa drugim hipotezama. Pobeđuje ona koja ima veću moć objašnjavanja fenomena i koja je u stanju da daje bolja predviđanja budućih događaja. Dr Zoran Stokić (epistemolog)

  2. Naravno gospodja Malisic pominje samo medije "onih na vlasti",koji jedini sire neistinu.Pri tome "zaboravlja " da pomene opozicione medije,izmedju ostalih i njen NIN,koji su po njoj sinonim objektivnog novinarstva.
    Jos jedan u nizu besmislenih tekstova i analiza,naseg novinarskog neba.

  3. Kada je već reċ o lažima žao mi je što i moj Danas objavljuje razgovor sa laźnim profesorom Zdeslavom Milinkovićem koji godinama glumi nepostojeće zvanje i vaš novinar ga bez provere svrstava u kategoriju koju nema a tako je mogao biti i akademik u odnosu na ambicije bez pokrića.

  4. Ne postoji opoziciono novinarstvo, baš kao ni ono koje je za vlast. Postoji samo novinarstvo koje se bori za istinu (i to mu je osnovni kodeks delovanja) i ono koje je ogrezlo u spinovnju i lažima. E sad, to što je naša vlast sinonim za laž (i obrnuto), a ne za istinu nije krivica novinarstva (i novina, kao i ostalh medija) nego same vlasti. Naročito, kad opozicija, u političkom i svakom drugom smisli (osim kao samodopadljivi kolorit, uz časne, a marginalizovane izuzetke) i ne postoji.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.