Uprkos tome što je poveo SAD u rat i rukovodio jednom od najvećih finansijskih katastrofa u istoriji, bivši američki predsednik Džordž Buš kao najteži trenutak tokom svog predsedničkog mandata izdvaja onaj kada ga je reper Kanje Vest nazvao rasistom, navodi Gardijan.

– Bio je to odvratan trenutak. Ni tada ni sada se s tim ne slažem – kazao je Buš. Vest je 2005. učestvovao u TV emisiji koja se emitovala uživo povodom sakupljanja humanitarne pomoći za područja pogođena uraganom Katrina. Dok je voditelj Majk Majers stajao zaprepašćen pored Vesta, reper je govorio o rasi, novcu i humanitarnim naporima, a izlaganje je završio optužbom.

– Džordž Buš ne mari za stanovnike tamne puti – rekao je Vest tom prilikom i pobudio žučnu debatu na nacionalnom nivou o reagovanju Bele kuće na uragan Katrina. Buš ni pet godina kasnije nije zaboravio Vestove reči.

– Ne mogu ni da napišem Vestove reči bez zgražavanja. Kao predsednik bio sam mnogo puta na meti kritika. Nije mi se dopadalo da slušam tvrdnje kako lažem u vezi sa iračkim oružjem za masovno uništenje ili da smanjujem poreze da bih izvukao dobit za bogate. Međutim, opaska da sam rasista zbog reagovanja na uragan Katrina najteže mi je pala – kazao je Buš i dodao da ga te reči još pogađaju.

– Loše sam se osećao kada sam čuo te reči, osetio sam ih dok sam ih pisao i osećam ih dok ih slušam, kazao je Buš novinaru En-Bi-Sija.

Bivši američki predsednik takođe se prisetio trenutka kada je svojoj supruzi rekao da je to bio „najgori trenutak“ tokom njegovog mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari